Ambasadori OSCE-a izravno: Odlučniji smo nego ikad podržati suverenitet BiH, izbore održati na vrijeme…

Ambasadori pri OSCE-u istakli su da bi namjerna opstrukcija blagovremenih izbora u Bosni i Hercegovini od pojedinih političkih lidera predstavljala kršenje osnovnih demokratskih prava građana i da su odlučniji nego ikad da pruže podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“Nakon naše nedavne posjete Sarajevu, mi, ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), odlučniji smo nego ikad u namjeri da pružimo podršku demokratskim institucijama u Bosni i Hercegovini te suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, istakli su iz OSCE-a.

Smatraju da u trenutku dok Rusija vodi barbarski rat protiv Ukrajine ne mogu zanemariti šta se dešava u drugim regijama.

“U Bosni i Hercegovini vidimo i izazove i prilike koje zahtijevaju kontinuiran angažman OSCE-a i država koje predstavljamo. Misija OSCE-a u BiH predstavlja istinsku dodatu vrijednost kroz svoju stručnost, zagovaranje i angažman na svim nivoima širom BiH, putem svoje mreže terenskih kancelarija”, navodi se.

Tvrde da su zabrinuti zbog činjenice da lideri, iz cijelog političkog spektra, podrivaju demokratske institucije u BiH.

“Namjerna opstrukcija blagovremenih izbora od strane političkih vođa u BiH, kako je propisano državnim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavljala bi kršenje osnovnih demokratskih prava građana. Još mnogo posla ostaje da se uradi”, naglašavaju iz OSCE-a.

Dodaju, u kontekstu nastupajućih oktobarskih izbora da je imperativ da se obezbijede i stave na raspolaganje finansijska sredstva potrebna za provedbu najosnovnijeg prava i obaveze svake demokratije – prava glasa.

“U potpunosti očekujemo da izbori budu održani na vrijeme, uz potpuno finansiranje te uz punu podršku političkih lidera u BiH. Mi vidimo obećavajući potencijal u nacrtu ‘paketa odredaba o jačanju integriteta’, koji bi, ukoliko dođe do njegovog usvajanja, poboljšao efikasnost rada izborne administracije i smanjio potencijalne mogućnosti za prevare i zloupotrebe, u skladu sa preporukama ODIHR-a”, navodi se.

Ističu da vjerodostojni izbori predstavljaju veoma važan aspekt demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini.

“Potrebni su nam lideri koji će se vratiti teškom poslu upravljanja, koji će riješiti nesporazume unutar oformljenih BiH institucija te oni koji će naći kompromis u odgovoru na izazove, a u službi građana BiH”, ističu iz OSCE-a.

Naglašavaju da BiH mora provesti korjenite demokratske reforme kako bi napredovala na putu evropskih integracija.

“U ovom trenutku, kada određeni akteri na međunarodnoj sceni uništavaju najosnovnija pravila i norme međunarodnog poretka, moramo posebnu pažnju posvetiti zaštiti i odbrani principa i obaveza OSCE-a i ne dozvoliti rušiteljima da ugroze napredak ostvaren u protekle tri decenije. Zapadni Balkan prešao je dugačak put, ali ga još uvijek čeka puno posla. Vjerujemo da je OSCE nezaobilazan dio ovog kontinuiranog putovanja”, zaključuje se u saopćenju OSCE-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.