Izvještaj o napretku u Evropskom parlamentu: Podrška građanskoj BiH, ‘koncept konstitutivnosti’ samo primljen k znanju

Evropski parlament prima k znanju koncept konstitutivnih naroda, ali naglašava da ovaj koncept ni na koji način ne bi trebao dovesti do diskriminacije drugih građana ili implicirati bilo kakva dodatna prava za osobe koje se identificiraju s jednom od ovih skupina u odnosu na druge građane BiH.

Ovo je citat jednog paragrafa nacrta Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine koji bi 14. juna trebao biti razmatran u Evropskom parlamentu. Cjelokupan dokument možete pročitati ovdje, a njegove najbitnije dijelove čitajte u nastavku.

U nacrtu izvještaja koji je pripremio Paulo Rangel (EPP), portugalski zastupnik u Evropskom parlamentu zadužen za Bosnu i Hercegovinu, jasno je navedeno da se pruža podrška građanskoj Bosni i Hercegovini.

Evropski parlament “ponavlja svoju jasnu podršku građanskoj i demokratskoj transformaciji BiH kroz evropske integracije, utemeljenoj na jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, utemeljenoj na načelima jednakosti i nediskriminacije svih građana BiH, kako je navedeno u ustavu i u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava”.

Podsjećamo, u prvobitnoj, neusaglašenoj verziji Izvještaja, sačinjenog u aprilu ove godine, termin “konstitutivnost” bio je promovisan.

“Evropski parlament ponavlja svoju jasnu podršku demokratskoj transformaciji BiH kroz evropsku integraciju, zasnovanu na suverenitetu i teritorijalnom integritetu, utemeljenoj na principima jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda kako je ugrađeno u Ustav”, bilo je navedeno u prvobitnom nacrtu Izvještaja, koji je, u međuvremenu, drastično izmijenjen.

Ali vratimo se ovom posljednjem nacrtu koji je usaglašen i o kojem bi se naredne sedmice trebao biti razmatran u Evropskom parlamentu. Paulo Rangel sada samo “prima k znanju” konstitutivnost. Istovremeno, on potencira na pravima svih građana, ističući da konstitutivnim narodima ne bi trebala pripasti veća prava u odnosu na druge građane. Osim ovog dijela, bitnog za buduće izborne reforme, Rangel se bavi i pitanjem NATO integracija BiH.

“‘(EP) Pozdravlja izjave generalnog sekretara NATO-a od 4. i 24. marta 2022. o potrebi dalje podrške BiH, uključujući očuvanje njenog suvereniteta i jačanje kapaciteta odbrane, te prepoznaje dodatnu vrijednost koju bi donijelo članstvo BiH u NATO-u“, navedeno je u nacrtu Rangelovog izvještaja o napretku BiH.

Dalje, Evropski parlament prima k znanju da je “implementacija spoljnopolitičke strategije Bosne i Hercegovine 2018-2023, koja uključuje punopravno članstvo u EU, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, borbu protiv terorizma, saradnju na regionalnom nivou, te bilateralnu i multilateralnu saradnju , potkopana je čestim divergentnim pozicijama, zbog čega potiče vlasti da ubrzaju njegovu provedbu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je u nacrtu izvještaja označen kao najbitniji faktor destabilizacije, pa se, zato, poziva na njegovo sankcionisanje.

“Evropski parlament poziva EU, njene države članice i međunarodnu zajednicu da slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine, a posebno Milorada Dodika , i poziva sve države članice EU da osiguraju da takve sankcije mogu biti usvojene od strane Vijeće, navedeno je u izvještaju.

U tom om pogledu Evropski parlament “žali zbog izmjene postupka donošenja odluka u kontekstu produženja režima sankcija EU-a za BiH u martu 2022. godine.

Podsjećamo, na insistiranje Mađarske izmjenjen je način sankcionisanja, pa je, tako, sada potreban pristanak svih članica EU da bi neki zvaničnik u BiH bio sankcioniran.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.