Bosanskohercegovački lideri u Briselu bez očekivanja: “Nije nam prvi da potpišemo neki sporazum kojih se niko ne pridržava”

Počeo je sastanak u Briselu gdje će se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler sastati sa sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Nekoliko njih obratilo se uoči početka sastanka. Niko ne zna šta tačno u dokuemntu stoji i kakvi su prijedlozi, ali se okvirno zna da je plan 14 prioriteta Evropske komisije podijeliti u tri dijela kako bi se konačno počelo raditi na njima, a BiH krenula naprijed ka Evropskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je kako je vidio da u nacrtu dokumenta se spominje rečenica da BiH sukob Ukrajine i Rusije okvalifikuje kao “agresija”, što smatra ne prihvatljivim.

“BiH nema taj stav. Kad Predsjedništvo BiH bude odlučivalo, onda će biti zvanična stav”, rekao je Dodik omalovažavajući ambasadore koji su govorili o ovom pitanju nazivajući ih “karikaturama”. Dodao je kako je dva puta tražio da Predsjedništvo BiH razmatra ovo pitanje, ali da su druga dva člana to odbila.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako se u dokumentu najviše spominju stvari koje bi BiH trebale pokrenuti naprijed prema EU.

“Deblokade, smirivanje krize, ispunjavanje bazičnih uslova poput usvajanja zakona”, rekao je Izetbegović.

Lider Naše stranke Edin Forto kazao je kako “svi dobro znaju u kakvoj atmosferi žive te da su tu kako bi ispoštovali evropske institucije”.

“Pokušat ću naglasiti da za istim stolom sjede ljudi koji blokiraju evropski put BiH”, rekao je Forto.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako će zauzeti stav nakon što čuju prijedloge Charlesa Michela i njegovih saradnika.

“Nama je najbitnija borba protiv korupcije da sklonimo ove lopove sa scene i da se usvoje zakoni. Kad bismo bilo šta uradili, bilo bi dobro za BiH“, dodao je.

S druge strane, lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako ne treba očekivati nikakav spektakl.

“Nije nam prvi da potpišemo neki sporazum kojih se niko ne pridržava. Bilo bi puno važnije da shvatimo da imamo jedan vjetar u leđa od evropske administracije i ozbiljno krenemo s reformama u BiH. HDZ pokušava da se bazira samo na pojedini dijelovima presuda, a mi želimo da provedu sve presude međunarodnih sudova. Tu se konstitutivnost ne spominje, ali smo spremni napraviti ustupak”, poručio je Nikšić.

Sastanku ne prisustvuju lider HDZ-a Dragan Čović, lider SBB-a Fahrudin Radončić i lider SDS-a Mirko Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.