HOĆE LI GA DOGOVORITI VIŠE Većina prihvatila politički sporazum EU, jeli, pili, odmorili – je li Dodik kapitulirao?

U Briselu još traje sastanak lidera stranaka parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom.

Sastanak je, podsjetimo, počeo u 15 sati.

Ušlo se u osmi sat čekanja i usaglašavanja oko završnog dokumenta.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković objavio je na Twitteru da je Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU prihvaćen od većine učesnika razgovora u Briselu.

Aleksandra Pandurević, članica SDS-a, piše na Twitteru da je Dodik kapitulirao i prihvatio definiciju da je u Ukrajini u toku ruska agresija.

Bilo je i pauza, ali i večera, nakon koje su se bh. lideri vratili na osnovni format sastanka.

Podsjećamo, prvobitni dokument ponuđen bh. liderima procurio je u javnost.

Jedno od glavnih sporenja je stav oko Ukrajine, odnosno osuda ruske agresije, što problematizira lider SNSD-a Milorad Dodik.

Čelnici EU, kako javlja Istraga.ba, insistirali su da definicija agresije ostane u sporazumu.

Neću dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini, poručio je danas iz Brisela predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na svom Twitter profilu napisao i: “Za sve političare iz RS obavezujući su samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni”.

Sastanak u Briselu je u toku. Na stolu je potpisivanje dokumenta o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali naš put ka EU. Ideja domaćina je pokušaj vraćanja evropskog puta BiH u fokus interesovanja domaćih lidera.

S druge strane, njegov politički oponent, lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da uopće ne želi potpisati sporazum.

“Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom.

Korumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujete od mene da sa njima potpišem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste”, naveo je Borenović u svom obraćanju u Briselu.

Dodik je uoči odlaska u Brisel rekao kako delegacija iz RS-a odlazi kako bi još jednom potvrdila svoje stavove o ruskoj invaziji na Ukrajinu, odnosno da to nije invazija.

“Reći ćemo da je to tragičan sukob koji treba da završi što prije i da smo mi za mir. Reći će i da smo mala zemlja koja nema nikakvog potencijala za doprinos idejama iz Evrope, ali da bi imali ogromnu štetu imajući u obzir našu veliku zavisnost od ruskih energenata”, kazao je.

On je kazao kako će potvrditi nastojanja da se nastavi sa evropskim putem BiH, ali da ona nije u NATO.

Na sastanku iz Republike Srpske učestvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.