State Department: Podržavamo napore Schmidta da odbrani elemente Dejtonskog sporazuma – jedna država..

Sjedinjene Američke Države posvećene su suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju iz Ureda za Europu i Euroaziju pri State Departmentu, povodom današnje sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Iz State Departmenta su naglasili punu podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

“Podržavamo napore visokog predstavnika da odbrani temeljne elemente Dejtonskog sporazuma – jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostale građane,” navodi se u saopštenju.

Ranije se istim povodom oglasila i Ambasada SAD-a u Sarajevu, izrazivši podršku ulozi visokog predstavnika.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt jučer je po drugi put nakon preuzimanja mandata u augustu prošle godine iskoristio bonske ovlasti, nametnuvši odluku o financiranju izbora u oktobru ove godine.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se danas povodom sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, iskazavši punu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u provođenju Dejtonskog sporazuma.

“Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA) i član Vijeća za provedbu mira (PIC), SAD su istaknule jasnu poruku koju su poslale članice PIC-a kao podršku ulozi visokog predstavnika u provedbi DPA i unaprjeđenju programa 5+2 kako bi se okončala međunarodna supervizija”, poručuje se iz ambasade.

PIC je također istaknuo svoju snažnu podršku EUFOR-ovoj operaciji Althea i njenom kontinuiranom punom mandatu kako bi se osiguralo sigurno i bezopasno okruženje u BiH, podsjećaju iz ambasade.

A domaćim liderima upućena je kritika.

“Bh. lideri ne ispunjavaju svoje ustavne obveze i ne ispunjavaju obećanje svojim biračima da će im osigurati bolju budućnost unutar euroatlantske zajednice naroda”, navodi se u saopštenju.

Iz ambasade su posebno istaknuli predstavnike civilnog društva i ostale koji se, prije svega, bore protiv korupcije.

“Zajedno s kolegama iz Upravnog odbora PIC-a, nastavit ćemo podržavati hrabro bosanskohercegovačko civilno društvo i druge aktere koji rade na jačanju bosanskohercegovačke demokracije, rastu bh. ekonomije i koji pozivaju korumpirane i destabilizirajuće aktere na odgovornost za njihova djela”, poručuje se u saopštenju Ambasade SAD-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.