Vrlo jasne i nedvosmislene poruke iz OSCE-a zbog sramne situacije u BiH: “Prekinuti diskriminatornu praksu dvije škole pod jednim krovom”

Misija OSCE u BiH podsjeća nadležne institucije u BiH na nužnost poduzimanja konkretnih koraka kako bi se prekinula praksa “dvije škole pod jednim krovom”, ističući kako ta praksa predstavlja kršenje međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva.

-To je diskriminatorna praksa za koju se može očekivati da će imati štetan uticaj na djecu i sposobnost BiH da se razvije kao demokratska i inkluzivna država – rečeno je Feni iz OSCE-a u vezi sa i dalje prisutnom praksom u BiH “dvije škole pod jednim krovom”.

Napominju da je Misija više puta pozivala sve nadležne organe da riješe ovo pitanje i iznađu dugoročno rješenje koje će zbližiti učenike, umjesto da ih razdvaja po etničkoj osnovi.

-U našem izvještaju iz 2018. godine: Dvije škole pod jednim krovom ”Najvidljiviji primjer diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, podsjetili smo nadležne domaće vlasti na njihovu obavezu da uklone ovu diskriminatornu praksu i predložili preporuke za unapređenje vizije mirne, stabilne i multietničke BiH – naglašavaju iz OSCE-a.

Prema njihovim podacima, postoji 56 škola, u što spadaju centralne i područne škole, koje su pogođene fenomenom “dvije škole pod jednim krovom“, to je 46 osnovnih i deset srednjih škola. Ove škole su smještene na 28 lokacija.

Pored toga, OSCE pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa praksom “dvije škole pod jednim krovom“ u Srednjobosanskom kantonu. Sud je odlučivao po apelaciji Udruženja “Vaša prava Bosne i Hercegovine”, te je utvrdio da su niži sudovi svojim odlukama prekršili zabranu diskriminacije propisanu Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

-Prema toj odluci, Ustavni sud BiH je ukinuo odluku Vrhovnog suda FBiH i vratio je nižem sudu na ponovni postupak. Slučaj je još u toku jer Vrhovni sud FBiH tek treba donijeti odluku u skladu sa Ustavom BiH i Evropskim sudom za ljudska prava – navode iz OSCE-a.

Naglašavaju također da postoji niz konkretnih koraka koji se mogu poduzeti kako bi se prekinula praksa “dvije škole pod jednim krovom“ u BiH.

Cilj bi trebao biti, kako podvlače, uspostavljanje inkluzivnih škola u kojima djeca zajedno pohađaju mnoge časove i, dok se jezičke i kulturne razlike priznaju i poštuju, uključujući i kroz odvojene časove jezika i vjeronauke, djeca se poučavaju na osnovu nastavnih planova i programa koji promoviraju toleranciju i kritičko mišljenje, i koji učenicima nude višestruke perspektive.

-Misija preporučuje odgovornim vlastima da se uključe u politički dijalog s ciljem razvoja inkluzivnog pristupa koji eliminira diskriminaciju. Takođe preporučuje administrativno i pravno ujedinjenje škola kako bi se sistematski povećala interakcija među djecom, reformirali postojeći nastavni planovi i programi i osiguralo puno poštivanje sudskih odluka – poručuju iz OSCE-a.

Pojašnjavaju da preporuke Misije imaju za cilj uklanjanje diskriminatorne prakse i povećanje inkluzivnosti u školama, čime se poboljšava kvalitet obrazovanja općenito.

U konačnici, na vlastima u BiH je, zaključuju, da odluče kako će okončati praksu “dvije škole pod jednim krovom“, ali od vitalnog je značaja da se to učini što prije.

-Misija OSCE-a spremna je podržati vlasti u BiH u koncipiranju tog puta ka rješavanju ovog pitanja i provedbi dogovorenih mjera – naglašavaju iz OSCE misije u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.