Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa Džaferovićem: Možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju na BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao danas prilikom obraćanja da je Bosna i Hercegovina cijenjen partner NATO saveza.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana. Naša saradnja važnija je nego ikad imajući u vidu rat u Ukrajini. NATO će uključiti novi paket u borbi za upravljanjem kriznim situacijama i sigurnosti.

Možemo pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju u Bosni i Hercegovini”, kazao je Stoltenberg.

Govorili su, kako je rekao, i o Oružanim snagama za koje je rekao da su ključne za očuvanje stabilnosti i mira u BiH.

Zahvalio se Džaferoviću na dolasku.

Teme razgovora su bile posljedice agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu s posebnim naglaskom na snažan ruski utjecaj. Džaferović će se ubrzo obratiti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, kojeg smatra vrlo konstruktivnim gdje se dotakao i pitanja ulaska Švedske i Finske u NATO.

Spomenuo je i samit u Madridu gdje se očekuje da će se zemlje složiti za dalje jačanje BiH na putu u Sjevernoatlantski savez.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je u svojim govorima da Alijansa mora pojačati podršku svim partnerima koji su izloženi ruskom pritisku, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

“Invazija predsjednika Putina je brutalna, a ljudska patnja je zastrašujuća i bolna za gledati.

Očekujem i da ćemo pojačati podršku svim partnerima koji su izloženi ruskom pritisku, uključujući Gruziju i BiH. Radeći zajedno s EU-om moramo im pomoći obraniti njihov suverenitet”, kazao je Stoltenberg.

Ponovio je da NATO osigurava Ukrajini podršku bez presedana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.