Građani budite na oprezu, moglo bi biti svega, najavljeni su pljuskovi, grmljavina i led: Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U jutarnjim satima, ponegdje sa slabom kišom u sjevernim područjima Bosne, poslijepodne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 stepena Celzijusova, u Sarajevu oko 30.

U petak se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje uz kišu, lokalno je moguća i pojava leda.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 33 stepena.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će lokalno biti i intenzivnija, a moguća je i pojava leda.

Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 22, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu do 29 stepeni.

U nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, povremeno i ponegdje sa slabom kišom.

Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu do 20, a najviša dnevna od 13 do 20, na jugu do 25 stepeni.

Podsjećamo, jučer je Hrvatsku zahvatilo veliko nevrijeme, a prije nekoliko dana i Busovaču u BiH.

O aktuelnim vremenskim prilikama govorio je i klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

“Temperaturni režim tokom ovog mjeseca u skladu je sa očekivanim vrijednostima koje je nagovijestila dugoročna prognoza. Toplije u odnosu na prosjek, najavili smo početkom maja i evo 26. maja sa podacima za prvih 25 dana ovog mjeseca jasno je da će prognoza biti pozitivno ocijenjena.

Međutim, ono što smo svi primijetili, a za što čak nisu potrebni ni naši podaci, jeste teško sparno vrijeme sa izuzetno visokim maksimalnim temperaturama.

Tokom ovog mjeseca vrlo rijetko imamo veliki broj vrelih dana, odnosno dana sa maksimalnim temperaturom jednakom ili većom od 30 °C. Ove godine samo u Livnu i na Bjelašnici nemamo dan sa Tmax≥30 °C.

U Sarajevu do sada smo imali 5 vrelih dana, Bihać, Sanski Most i Gradačac su na 6 dana u Zenici je do sada bilo 8, a u Mostaru čak 10 vrelih dana. Još ima fore da se ovi brojevi povećaju. Po ovom parametru mjesec maj 2022. godine bi mogao biti najekstremniji, ali sačekat ćemo kraj mjeseca za potvrdu.

U pogledu rekorda, treba napomenuti da su maksimalne temperature u Sarajevu i Zenici bile vrlo blizu dosadašnjih rekorda.

Rekordi iz 2008. godine i dalje ostaju aktuelni, u Zenici je 27. i 28. maja 2008. godine izmjereno 35,4 °C, a u Sarajevu 29. maja iste godine 33,2 °C. Tokom jučerašnjeg dana, 25. maja, imali smo 34,6 °C u Zenici i 32,5 °C u Sarajevu, to je za 0,8 °C odnosno 0,7 °C manje od rekordne vrijednosti”, naveo je Krajinović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.