Građani oprez: Upaljen meteoalarm, meteorolozi izdali upozorenje za danas – objavljena i vremenska prognoza do utorka!

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Žuti meteoalarm upaljen je za područje skoro cijele Bosne i Hercegovine – izuzev Mostara – a odnosi se na očekivano grmljavinsko nevrijeme.

“Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom.

Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni.

Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, navodi se u meteorološkom upozorenju.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Gradačac 15; Bugojno, Sokolac 16; Bihać, Bijeljina, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 17; Doboj, Prijedor, Sanski Most 18; Zenica 19; Banja Luka, Grude, Široki Brijeg 20; Mostar, Trebinje 21; Neum 24; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Opšta slika biće relativno povoljna, naročito u odnosu na protekli period obilježen visokim temperaturama.

Tokom dana bi mjestimični pljuskovi, izraženije u Bosni, mogli povremeno kvariti ugođaj i djelovati ponajviše na nešto lošije raspoloženje.

Pri tome će uz mirniji san, osjetno svježije jutro i umjerene temperature u nastavku dana, ipak biti ugodnije, pa hronični bolesnici i meteoropati ne bi trebali imati jačih tegoba.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U Hercegovini padavine uglavnom u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Intenzivnije padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni.

Dnevna temperatura od 17 do 23, na jugu od 26 do 32 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Dnevna temperatura oko 21 °C.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini jugo, a u Bosni vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Do kraja dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu do 26 stepeni.

Utorak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u centralnim i istočnim područjima moguć je i kratotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu do 26 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.