in , ,

Gradonačelnica Benjamina Karić ugostila Abdulaha Sidrana: “Oduševio me nevjerovatnom energijom i voljom za život”

Benjamina Karić ugostila Abdulaha Sidrana

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je na svojoj Facebook stranici da je danas bila sa akademikom Abdulahom Sidranom.

“Oduševio me nevjerovatnom energijom i voljom za život kojom je, na sreću svih nas, prije nekoliko mjeseci pobijedio koronavirus.

U ugodnom razgovoru dotakli smo se mnogih zanimljivih tema, ali i ideja za zajedničke projekte koje ćemo vrlo brzo realizirati.

Grad Sarajevo je bogat jer ima dobre i stručne ljude”, poručila je ona.

Bogata Bografija Sidrana:

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu apsolvirao je na katedri za povijest jugoslavenskih književnosti. Bio je urednik studentskog lista Naši dani. Na Televiziji Sarajevo bio je zaposlen kao dramaturg. Sredinom sedamdesetih godina objavljuje pjesme i prozu, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestotravanjska nagrada grada Sarajeva, Nagrada za životno djelo,”25. studeni”, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog poduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada, itd.)

Knjigu poezije Sarajevski tabut objavljuje tijekom rata u Bosni i Hercegovini koja dobiva priznanje “Nagrada slobode” francuskog PEN centra, ciji su predhodni dobitnici bili: Vladimir Saharov, Aleksandar Solzenjicin i Vaclav Havel. Izbor poezije preveden na talijanski jezik osvojio je nagradu “Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo.”

Autor je scenarija za filmove “Sjećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu” (rezija: E. Kusturica), “Kuduz”, “Savršeni krug” (režija: Ademir Kenovic) i brojne druge.

Sidran je član ANUBiH. Ljubitelj je šaha i majstorski je kandidat.

A EVO I NJIH Ambasada Rusije oštro reagirala: “Imenovanje novog Visokog predstavnika smatramo nepotpunim”

Denis Bećirović bez dlake na jeziku o napadima na Senada Hadžifejzovića: “Svi ekstremi koji ugrožavaju sigurnost novinara i njihovih porodica moraju biti najoštrije sankcionirani”