Historičar usred konferencije u Zagrebu: Opasno je da se identitet društava u Hrvatskoj i Srbiji gradi na ustašama i četnicima

Historičar iz Zagreba Ivo Goldstein izjavio je da je veoma štetno i opasno da se identitet društava u Hrvatskoj i Srbiji gradi na ustašama i četnicima i upozorio da to može da izazove novo nasilje.

“Takva, nacionalistička kultura sjećanja zagađuje međunacionalne odnose i daje podsticaj za moguće nasilje”, rekao je Goldstein na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan?” u Zagrebu.

On je kazao da to zapravo nije kultura sjećanja, već “kultura laži”.

Historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin naveo je da je “teška laž” da su četnici u Drugom svjetskom ratu bili antifašistički pokret.

“Četnici nikada nisu bili antifašistički, već antiokupatorski pokret, i to samo na početku rata.

Ali, već od 31. oktobra 1941. godine, kada (vođa četnika) Draža Mihailović izdaje naredbu da se izvrši napad na partizanske položaje oko Užica, četnici su u kolaboraciji sa njemačkim okupatorom, do kraja rata”, kazao je Bešlin.

Prema njegovim riječima, Srbija se od 1990-ih kreće kroz “četiri R”: rat, revizionizam, rehabilitacija ratnih zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih, i revanšizam, jer “Srbija hoće revanš za poraze iz ratova devedesetih”.

Historičar sa Cetinja Boban Batrićević ocijenio je da i opozicija u Srbiji na Crnu Goru gleda isto kao i predsjednik države Aleksandar Vučić.

“Tako da je nama u Crnoj Gori svejedno da li su na vlasti Vučić, (Dragan) Đilas ili (Boris) Tadić, jer svi oni negiraju i postojanje i identitet Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Dodao je da Srbiju u Crnoj Gori zanimaju jedino dvije stvari: more i historija.

“Ideja projekta ‘Otvoreni Balkan’ nije ništa drugo nego izlazak Srbije na more i potpuna likvidacija Crne Gore.

A predaja crkvene imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je predaja crnogorske historije u ruke Srbije”, rekao je Batrićević.

On je ocijenio da je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović “najneozbiljniji premijer” u regionu i da se to vidi po njegovoj podršci inicijativi Otvoreni Balkan.

“Nadam se da će građani odgovoriti Abazoviću na način na koji su odgovorili Cetinjani na ustoličenje mitropolita SPC-a Joanikija, u septembru prošle godine”, kazao je Batrićević.

Historičarka iz Beograda Dubravka Stojanović kazala je da je indikativno da ratovi iz 1990-ih u većini zemalja regiona još nemaju ime, i ocijenila da je “rat koji nema ime nezavršen rat”.

Konferenciju “Quo vadis, Balkan?” organizuju Regionalna akademija za demokratiju, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i zagrebački Centar za suočavanje sa prošlošću Dokumenta, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Podsjećamo na istoj konferenciji Magazinović je sa autoritetom poručio da Zagreb i Beograd nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje stvari BiH.

Više čitajte ovdje: Magazinović u Zagrebu direktno pred prisutnima poručio sa autoritetom: “Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.