Hladan tuš za Recepa Tayyipa Erdogana iz EU: Komisija i Evropski parlament jasnog stava, Turska nazaduje…

Europarlamentarci i povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi zaključili su na plenarnoj sjednici da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava te da se stoga udaljava od Evropske unije.

Evropsko-turski odnosi “dosegli su najnižu tačku prošle godine”, rekao je Varhelyi u raspravi o izvještaju o napretku Turske.

“Vanjskopolitičko djelovanje Turske sve je više u koliziji s EU-om”, napomenuo je povjerenik Evropske komisije, prenosi Hina.

Varhely je, međutim, napomenuo i da je “posljednjih mjeseci” Ankara “deeskalirala” situaciju u vanjskopolitičkoj sferi. Naprimjer, povukla je istraživačke brodove iz energentima bogatog Istočnog Mediterana, koji je predmet spora Ankare s Atinom i Nikozijom.

“Deeskalaciju u vanjskoj politici nisu pratile unutrašnje reforme”, nastavio je Varhelyi, pojasnivši kako se situacija po pitanju vladavine prava i temeljnih ljudskih prava pogoršala.

U tom je kontekstu spomenuo i napade vlasti na političke stranke i neovisne medije i neprimjenjivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Turska bi trebala bolje definirati kakav odnos želi s EU-om i u skladu s tim se ponašati”, poručio je Varhelyi.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor (S&D) istaknuo je kako Evropska unija ima “težak odnos s Turskom”.

“Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman prihvatiti kritiku”, kazao je.

“Moramo učiniti sve kako bismo restrukturirali naše odnose na učinkovit način, jer naši sagovornici u Turskoj često ne rade ono što bi trebali raditi”, dodao je.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva je, u ime Vijeća, također istaknuo da je “sve gora situacija u Turskoj što se tiče vladavine prava i fundamentalnih prava”.

Zajednički izazovi EU i Turske

Međutim, istakao je kako Evropska unija ne smije “zatvoriti vrata Turskoj” te da postoje zajednički izazovi EU-a i Turske, poput migracija, terorizma, javnog zdravlja itd.

Rumunski zastupnik Gheorghe-Vlad Nistor, u ime kluba pučana (EPP), istaknuo je da se turske vlasti “ne pridržavaju principa ljudskih prava ni vladavine prava” te da se “ne ponašaju korektno prema susjedima”, dok je socijaldemokrat Pedro Marquest (S&D) kazao da “trenutni Erdoganov put čini saradnju teškom”.

Zastupnica liberalnog kluba Obnovimo Europu Hilde Vautmans poručila je da Erdoganova Turska “nema mjesto u Evropi”, dok je Harald Vilimsky iz krajnje desnog kluba Identitet i demokratija (ID) postavio pitanje smislenosti razgovora s Erdoganom.

“Izvještaj bi se trebalo zvati o nazadovanju, a ne o napretku”, rekao je Vilimsky.

Sergey Lagodinsky iz Zelenih je, kao i drugi zastupnici, kritizirao turske vlasti, ali je dodao kako njegov klub zastupnika “ne slavi rastuću razliku” između EU-a i Turske.

“To ostavljamo desnici”, kazao je.

Giorgos Georgiu iz krajnje lijevog kluba GUE/NGL kritizirao je “retrogradne odluke” predsjednika Erdogana, a nešto blaži prema Turskoj bio je Witold Jan Waszczykowski, koji je govorio u ime kluba Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

“Mi s razlogom kritiziramo tursku unutrašnju i vanjsku politiku”, kazao je poljski zastupnik, dodavši da je Evropskoj uniji ipak “potrebna turska pomoć na južnom krilu” zbog ilegalnih migracija te da se Turska “nalazi u teškoj geopolitičkoj situaciji”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.