Institut za istraživanje genocida Kanada dobio odgovor iz kabineta generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je odgovor iz kabineta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa po pitanju negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Ose, članice tzv.

Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, imenovane od strane Vlade entiteta RS, 07. februara 2019. godine.

“Negiranje genocida u Srebrenici presuđenog od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele ovog gnusnog zločina”, podsjećaju iz IGK.

U pismo je navedeno da negator genocida ne može biti član ni jednog tijela Ujedinjenih nacija

IGK se pismom obratio Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterresu sa pitanjem članstva negatora genocida profesorice Yukie Osa u Institutu za obuku i istraživanje Ujedinjenih nacija.

U pismo je navedeno da negator genocida ne može biti član ni jednog tijela Ujedinjenih nacija i traženo objašnjenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o članstvu profesorice Yukie Osa u bitnom naučno istraživačkom tijelu Ujedinjenih nacija. IGK je u pismu takođe naglasio da je negiranje genocida sastavni dio kontinuiteta genocida.

Stigao odgovor

U odgovoru iz kabineta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonio Guterres koji je potpisao šef kabineta E. Courtenay Rattray između ostalog stoji:

“Želio bih da vam se zahvalim na vašem pismu od 31. januara 2022. godine, upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija. Negiranje presuđenog genocida od strane suda Ujedinjenih nacija nanosi bol žrtvama i preživjelima ovog zločina i podriva napore na prevenciji genocida. U ovom konkretnom slučaju, negiranje genocida u Srebrenici presuđemog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele ovog gnusnog zločina.

Neke zemlje su donijele i zakon o krivičnom sankcionisanju negatora genocida. Tokom svog sedamdeset šestog zasjedanja, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je konsenzusom rezoluciju o negiranju holokausta kojom se negiranje odbija i osuđuje.

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija je 22. juna 2020. izrazilo zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata negiranja genocida. Kulminacija ovih i ranijih rezolucija i akcija međuvladinih tijela Ujedinjenih nacija je ustanovila pravilo da je negiranje genocida suprotno principima i ciljevima Ujedinjeni nacija. Mandat profesorice Yukie Ose u Upravnom odboru Instituta Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje (UNITAR) istekao je u decembru 2021. Tokom njenog mandata u Odboru, ni Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ni UNITAR nisu bili svjesni učešća profesora Ose u akademskoj studiji o genocidu u Srebrenici.

Bilo koja studija koja negira genocid u Srebrenici, kako je utvrdio ICTY, mora se shvatiti kao lični stav autora, a ne stav Ujedinjenih nacija”, navedeno je u odgovoru Gutteresa za IGK.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.