Iz Austrije stigla nova analiza, evo šta predlažu; Der Standard o Izbornom zakonu BiH: Ključna je uloga domova naroda

Ove sedmice počinje nova runda pregovora o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koju su pokrenule EU i SAD, piše austrijski Der Standard.

Navodi se da dosadašnji pregovori nisu dali nikakve rezultate. Osim tehničkih izmjena kojima se sprečavaju prevare i koje ne zahtijevaju ustavne izmjene, HDZ želi osigurati da ubuduće samo jedan od “njegovih predstavnika može sjediti u Predsjedništvu države kao hrvatski član”, navodi list.

Sada HDZ predlaže da nakon što članovi državnog predsjedništva budu izabrani na izborima, oni budu “potvrđeni” u Domu naroda. Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda trebao bi dobiti i podršku većine delegata u Hrvatskom klubu Doma naroda. Prema ovom modelu, izbor građana bi se naknadno mogao “ispraviti” i Željko Komšić ne bi imao nikakve šanse.

Najjača “bošnjačka stranka SDA već je izjavila da ovaj model nikako ne bi odgovarao evropskim vrijednostima te da bi izbori onda bili farsa”, stoji u tekstu.

SDA i HDZ bi se mogli dogovoriti da dva člana Predsjedništva ubuduće bira federalni parlament. Ali tada bi trećeg člana Predsjedništva morao birati i parlament u Republici Srpskoj. No, lider SNSD-a Milorad Dodik odbio je ovaj prijedlog. Stoga se kompromis u cijeloj stvari čini malo vjerovatnim.

Osim toga, Der Standard piše da SDA traži i deblokadu Doma naroda u Federaciji kao dio cjelokupnog rješenja.

“HDZ godinama tamo stavlja veto na zakone i odbija formirati novu federalnu vladu te želi osigurati ispunjenje ostalih zahtjeva. Do sada se u pregovorima o izbornom zakonu samo jedan dan raspravljalo o mogućnostima ponovnog funkcioniranja federalnog parlamenta. SDA bi željela da se u Domu naroda ograniči mogućnost veta kako bi se osiguralo bolje funkcioniranje”, navodi autor teksta.

Stav pregovarača iz EU i SAD-a kritiziran je kao “jednostran”. Naročito je Angelina Eichhorst iz Evropske službe za vanjske posle kritizirana jer navodno prvenstveno podržava stavove HDZ-a. To može imati veze i sa činjenicom da HDZ već godinama uspješno pokušava utjecati na BiH preko sestrinske stranke u Hrvatskoj, ističe se u tekstu.

“HDZ iz Hrvatske dio je moćne Evropske narodne stranke (EPP) te je svojim lobističkim radom utjecao i na druge evropske stranke. Nejasno je zašto se Hrvatska uopće miješa u stvari susjedne države, iako se hrvatski premijer Andrej Plenković ponaša puno umjerenije i evropskije od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića”, zaključuje se.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.