Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija se oglasili i objasnili: “Brod koji je uplovio u Neum imao je dozvolu”

Kruzer “Bolette” dužine 237 metara jutros je uplovio u Neumski akvatorij.

Riječ je najvećem brodu koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH, a na njemu se nalazi više od 1.000 putnika.

Nekolicina građana Neuma okupila se kako bi iskazala svoje neslaganje sa dolaskom kruzera u Neum.

Kako su naveli, cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.

Za portal “Avaza” iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija su kazali da je Kapetanija pomorske plovidbe – prometa Neum dobila obavijest od strane Agencije “Helax” iz Mostara da putnički brod imena MS “Bollete” koji plovi pod zastavom Bahama, vlasnik brodar iz Velike Britanije, želi uploviti u akvatorij Neum-Klek na dan 23. juni ove godine.

Iz ovog ministarstva navode da je obavijest o najavi uplovljenja, Kapetanija pomorske plovidbe –prometa Neum dostavila istog dana Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, Općini Neum, Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Carini BiH ispostava Neum i Policijskoj stanici Neum.

– Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čija je potpisnica i BiH, ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.) brod koji je tehnički ispravan, ima uredne papire, blagovremeno se prijavi, plati propisane takse, a kako nema adekvatne lučke infrastrukture, brod uz ispunjavanje ovih uslova može uploviti na sidrište koje mu se odredi – kazali su za portal “Avaza”.

Nije bilo posjeta

Naglasili su da Kapetanija pomorske plovidbe Neum u skladu sa Zakonskom regulativom odredila sidrište za Kruzer i obračunala naknadu koju plaćaju strana plovila u teritorijalnim vodama Bosne i Hercegovine kao i naknadu za korištenje objekata sigurnosti, a koja se uplaćuju na račun javnih prihoda Federacije BiH.

Dodali su da u zadnjih nekoliko godina nije bilo posjeta brodova ove veličine niti je najavljeno još kruzera za uplovljavanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.