Izraelski list Haaretz o BiH o posljednjim dešavanjima posve otvoreno: “Bosanski Srbi ponovo zagovaraju secesionizam”

Esther Solomon, jedna od urednica utjecajnog izraelskog lista Haaretz, u autorskom tekstu “Jevreji ne mogu dopustiti da pobijede negatori genocida” osvrnula se na stanje u Bosni i Hercegovini.

U uvodu se prisjetila riječi Vanje Filipovića, aktuelnog ambasadora Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, koji je bio među djecom koju su međunarodne jevrejske humanitarne organizacije evakuisale iz opkoljenog Sarajeva.

“Nikada neću zaboraviti zahvalnost koju sam osjećao”, bile su Filipovićeve riječi.

Autorica je istakla da je to bila “brutalna opsada bosanskih Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine”. Podsjetila je kakve su se strahote tada dešavale u glavnom gradu i ostatku Bosne i Hercegovine, koliko dugo su trajale i ko je njihov počinitelj. Posebno je ukazala na genocid u Srebrenici.

“To je ostao najgori zločin nad civilima u Evropi od holokausta”, potcrtala je.

Prema riječima Solomon, 25 godina od završetka u Bosni i Hercegovini ponovo postoji strepnja.

“Bosanski Srbi ponovo zagovaraju secesionizam, baš kao što su to činili 90-ih godina, i opet huškaju protiv Bošnjaka, baš kao što su to činili 90-ih”, primijetila je.

Napomenula je i da je Bosna i Hercegovina država čija jevrejska zajednica ima dugu historiju. Ukupne okolnosti u Bosni i Hercegovini je istakla kao razlozima da Jevreji i njihove organizacije obrate pažnju na ono što se dešava. Kao najranjivijom zajednicom navela je bosanske muslimane.

Ukazala je da se interes, kako je navela, međunarodne zajednice drastično smanjio, uprkos tome što su njeni predstavnici bili ključni u razvoju postratnih institucija.

“Istovremeno, čelnici bosanskih Srba napadaju te iste institucije kako bi uzrokovali opću disfunkcionalnost, što je uvod u secesiju. Tim napadima na međunarodni angažman u Bosni i srpskom separatizmu glasno aplaudiraju u Kremlju koji dugo igra geopolitičku igru na Balkanu”, naglasila je Solomon.

Kao najveću prijetnju po teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine istakla je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

“Na čelu RS je Milorad Dodik, srpski ultranacionalist koji je poznat kao ‘Putinov čovjek na Balkanu’. Posvećen je negiranju genocida nazivajući Srebrenicu ‘fabriciranim mitom’ i ‘smišljenom tragedijom'”, istakla je.

Uporedila ga je s isključivim desničarskim političarima, kao što su mađarski premijer Viktor Orban i kandidat za predsjednika Francuske jevrejskog porijekla Eric Zemmour.

Ocijenila je da predsjednica RS i Dodikova stranačka kolegica Željka Cvijanović cinično i, kako je navela, ako ne i zlonamjerno optužuje Bošnjake da odbijaju krenuti dalje, da ne pristaju na otvoreni dijalog te da odbija otvoreno priznati da se desio genocid.

“Ostaje da se vidi da li će Izrael ispuniti ili razočarati bosansko očekivanje solidarnosti”

Solomon se u nastavku osvrnula na odnos između Bosne i Hercegovine i Jevreja. Pa je tako podsjetila da se poslije rata u Bosni i Hercegovini genocid poricao, baš kao što se poslije Drugog svjetskog rata poricao holokaust.

Ambasador Filipović smatra da u zbog toga mnoge jevrejske organizacije povrijeđene i ljute.

Istakla je da je Izrael Bosnu i Hercegovinu priznao 1997., ali da nikada nije priznao da se u Bosni i Hercegovini desio genocid.

Izdvojila je navod da je, uprkos embargu Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Bosnu i Hercegovinu tokom rata, izraelsko oružje dobavljano srpskim snagama. Potcrtala je da je aktuelni izraelski ministar finansija Avigdor Lieberman dugo bio Dodikov poslovni i politički partner te da nije bio jedini.

Solomon je pozvala Jevreje da se suprotstave onom što se dešava u Bosni i Hercegovini.

“Potrebno je mnogo više jevrejskih glasova podrške Bosni i protivljenja predatorskom srpskom nacionalizmu. Ostaje da se vidi da li će Izrael ispuniti ili razočarati bosansko očekivanje solidarnosti”, zaključila je jedna od urednica izraelskog lista Haaretz Esther Solomon.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.