Izudin Bajrović o novom filmu oskarovca Danisa Tanovića u kojem sa Đurom igra jednu od glavnih uloga: “Svi se bavimo temom gdje su najbolji ćevapi”

U centru Sarajeva, tačnije na Baščaršiji, mogu se vidjeti ekipe glumaca, snimatelja, producenata… Jučer je objelodanjeno da je počelo snimanje filma oskarovca Danisa Tanovića, simboličnog naziva „Deset u pola“.

Ovo ostvarenje se radi u okviru projekta Sarajevo Film Festivala „Sarajevo – grad filma za globalne ekrane“.

Radnja filma se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu te prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju u vezi s kvalitetom ćevapa, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Glavne uloge igraju Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović, s kojima je Tanović već sarađivao na Oskarom nagrađenom ostvarenju „Ničija zemlja“ te „Smrt u Sarajevu“. Među onima koji igraju glavne uloge su i Kerim Čutuna i Helena Vuković, mladi glumci s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

– Radujem se snimanju, naravno. Poslije dugo vremena da se kod nas nešto konkretno radi. Prošle godine se praktično skoro ništa nije radilo, između ostalog i zbog koronavirusa, ali i zbog finansijske situacije. Svi smo sretni, ushićeni što pričamo jednu originalnu sarajevsku priču, koja je duhovita – kazao je Izudin Bajrović za „Dnevni avaz“.

Dodao je da se radnja dešava u srcu Sarajeva, na Baščaršiji.

– Tema je ona kojom se svi inače bavimo, a to je gdje su najbolji ćevapi, ko najviše koje voli. Ali je, naravno, obrađena na jedan vrlo zanimljiv, inventivan i duhovit način. Ja igram jednog od dvojice ćevabdžija, koji su ustvari i najbolji jarani. Malo im ćevapi poremete odnos, ali ništa značajno – kroz smijeh je rekao Bajrović.

On svoje scene počinje danas snimati.

Tanović, osim režije, potpisuje i scenarij, zajedno s Nikolom Kuprešaninom, dok je direktor fotografije Pulicerom nagrađeni Damir Šagolj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.