Izudin Bajrović o novom filmu oskarovca Danisa Tanovića u kojem sa Đurom igra jednu od glavnih uloga: “Svi se bavimo temom gdje su najbolji ćevapi”

Događaji Posljednje Vijesti

U centru Sarajeva, tačnije na Baščaršiji, mogu se vidjeti ekipe glumaca, snimatelja, producenata… Jučer je objelodanjeno da je počelo snimanje filma oskarovca Danisa Tanovića, simboličnog naziva „Deset u pola“.

Ovo ostvarenje se radi u okviru projekta Sarajevo Film Festivala „Sarajevo – grad filma za globalne ekrane“.

Radnja filma se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu te prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju u vezi s kvalitetom ćevapa, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Glavne uloge igraju Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović, s kojima je Tanović već sarađivao na Oskarom nagrađenom ostvarenju „Ničija zemlja“ te „Smrt u Sarajevu“. Među onima koji igraju glavne uloge su i Kerim Čutuna i Helena Vuković, mladi glumci s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

– Radujem se snimanju, naravno. Poslije dugo vremena da se kod nas nešto konkretno radi. Prošle godine se praktično skoro ništa nije radilo, između ostalog i zbog koronavirusa, ali i zbog finansijske situacije. Svi smo sretni, ushićeni što pričamo jednu originalnu sarajevsku priču, koja je duhovita – kazao je Izudin Bajrović za „Dnevni avaz“.

Dodao je da se radnja dešava u srcu Sarajeva, na Baščaršiji.

– Tema je ona kojom se svi inače bavimo, a to je gdje su najbolji ćevapi, ko najviše koje voli. Ali je, naravno, obrađena na jedan vrlo zanimljiv, inventivan i duhovit način. Ja igram jednog od dvojice ćevabdžija, koji su ustvari i najbolji jarani. Malo im ćevapi poremete odnos, ali ništa značajno – kroz smijeh je rekao Bajrović.

On svoje scene počinje danas snimati.

Tanović, osim režije, potpisuje i scenarij, zajedno s Nikolom Kuprešaninom, dok je direktor fotografije Pulicerom nagrađeni Damir Šagolj.

Leave your vote