Jako oštra reakcija iz Naše stranke: “Tu vjerovatno ima posla i za Tužilaštvo”

Povodom stanja u goraždanskoj firmi Unis Ginex reagovali su iz Naše stranke.

“Kad god su se Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić bavili namjenskom industrijom, to je bilo na njenu štetu. Tu vjerovatno ima posla i za Tužilaštvo.

Odavno se i premijer Novalić i resorni ministar Nermin Džindić sumnjiče da imaju direktne, privatne poslovne interese u namjenskoj industriji tako da se u slučaju Ginexa mora ispitati da li se oni njim uopšte mogu na ovaj način baviti”, porčuju iz Naše stranke.

U potpunosti podržavaju radnike i sindikat

U Našoj stranci naglašavaju da u potpunosti podržavaju radnike i sindikat i pozivaju ih da prije svega gledaju kako da što snažnije zaštite svoja radna mjesta, sredstva za rad i dobit fabrike.

Zato moraju insistirati da budu u potpunosti uključeni preko svojih predstavnika u pregovore koji će uslijediti i da svaki radnik bude upoznat i s najmanjim detaljem pregovora na kojem god nivou oni bili vođeni.

“Naš zastupnik u Skupštini BPK Ibrahim Delić je na terenu kao i naša vijećnica u prošlom sazivu Gradskog vijeća Goražda Aldijana Smailhodžić, koja će se i pridružiti najavljenoj prvomajskoj protestnoj šetnji za Ginex”, tvrde iz Naše stranke.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kaže da je nečuvena nebriga Vlade o preko 700 zaposlenih i njihovih porodica, o firmi koja drži Goražde u životu.

Ona se, naglašava Pozder, ogleda prije svega u činjenici netransparentnog pristupa problemu.

Ministar Džindić smjenjuje Upravu preko Nadzornog odbora kojeg kontroliše zbog pritužbi manjinskog vlasnika kojem, navodno, Uprava ne dozvoljava pristup nekim informacijama u vezi s ugovorima, sponzorstvima i slično.

Takvo obrazloženje još više stvara sumnju u cijeli slučaj. To se, također, mora ispitati. U informacije koje traži manjinski vlasnik morao bi imati uvid većinski vlasnik, tj. Vlada FBiH i lično premijer Novalić, kao i Nadzorni odbor.

Kako je onda moguće da oni nisu osigurali da ih ima i manjinski vlasnik ako na njih ima pravo?

Tražit će odgovor od Vlade

Na ovo, ali i na druga pitanja Klub zastupnika/ca NS u ZD Parlamenta FBIH će tražiti odgovore od Vlade.

Prije svega tražimo jasno i argumentovano obrazloženje zahtjeva za smjenu menadžmenta te planove o budućnosti firme.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručio je da je nedopustivo poigravanje radnicima Ginexa. Da im se pred Prvi maj, najveći radnički praznik, nameću strahovi za egzistenciju njihovih porodica, u vrijeme neviđene inflacije.

Poručio je radnicima da se ne boje nego da se bore, a mi ćemo se boriti s njima i čestitao im Prvi maj”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.