Kakav herojski sportski podvig u bh. komšiluku: Hrabro i bez ustezanja je odlučna Crna Gora srušila Francusku u „Morači”!

U 5. kolu kvalifikacija za Mundobasket, košarkaši Boška Radovića pred 4.000 navijača srušili olimpijskog prvaka – 70:69

Dva puta su Francuzi rasplakali navijače Crne Gore, „ukrali” im već viđene pobjede, ali je nekada bilo suđeno da i oni padnu – na veliko srce i borbu i klasu nekoliko igrača, „crveni” su u „Morači” srušili olimpijskog vicešampiona (70:69) i napravili ogroman korak ka Mundobasketu.

Teško je odvajati heroje najveće pobjede u istoriji crnogorske košarke, ali u prvom planu, ipak, mora da bude Nemanja Radović – pišu Vijesti.me.

Krilni centar Mursije je vodio veliku borbu sa višim i težim centrima „trikolora”, dao i koš odluke 27,4 sekunde prije kraja, a onda sa saigračima izdržao tri šuta Francuske u posljednjem napadu, nakon čega je počelo veliko slavlje.

U duelu sa fizički znatno dominantnijim rivalom, selektor Boško Radović je pokušavao da nižim petorkama stekne neku prednost, pa su stalno na terenu bila tri igrača koji pokrivaju pozicije plejmejkera i beka.

Prva četvrtina je bila izjednačena, da bi na kraju nje i početkom druge Francuzi zaokružili seriju 8:0 za 21:15.

I publika je već malo ućutala, ali su je probudili Fedor Žugić i Aleksa Ilić – najmlađi član reprezentacije je hrabro išao na koš i brzo vezao šest poena, a krilni centar, koji je dugo bio van terena zbog dvije teške povrede, ofanzivnim skokovima obezbjeđivao nove napade, a zakucavanjima podizao atmosferu do usijanja.

Na 25:25 je Vensan Kole uzeo tajm-aut, a Radović pokušao da zbuni njega i njegove igrače zonom 2-3.

To je uspjelo, ali su i „trikolori” zaigrali bolje u defanzivi, pa do velikog odmora niko nije imao više od plus dva, koje je na isteku napada, na 10 sekundi do kraja, donio Nemanja Radović svojim devetim poenom (33:31).

U nastavku je Džona Radebou vezao dva pogođena šuta sa poludistance, što su mu bili prvi koševi u dresu crnogorske reprezentacije, a Nikola Ivanović donio do tada rekordnih plus četiri (39:35).

Na početku 1. poluvremena je nezaustavljiv bio Vensan Poarije, koji je dao devet poena za prvih pet i po minuta i izjednačenje na 44:44, a uzgred je natjerao jedinu pravu „peticu” Zorana Nikolića na treći i četvrti faul.

Tada je u igru ušao Radović i vezao dva pogotka, a onda je i Radebou iz kontre povisio na 50:44 u 28. minutu. Kole je odmah uzeo tajm-aut, ali je kapiten Andrju Albisi promašio trojku, a Vladimir Mihailović sjajnim pasom našao Ilića u kontri, koji je svojim trećim zakucavanjem „zapalio” publiku.

Tih osam razlike je bilo i pred 10 minuta odluke (56:48), da bi već poslije 105 sekundi Radović uzeo tajm-aut, jer su Francuzi prišli na minus četiri.

Nije pomoglo – gosti su za manje od tri minuta posljednje četvrtine vrlo visokom petorkom (u igri bila dva diva, Poarije i Mamadu Žaite) anulirali zaostatak.

Crna Gora je vodila i 59:56 i 61:59, ali su „trikolori” preko Elija Okoba preokrenuli na 63:61 i natjerali Radovića da potroši pretposljednji minut odmora na 2:57 do kraja.

Mihailović je izjednačio svojim najjačim oružjem, ulazom, a Radebou preokrenuo trojkom 112 sekundi prije kraja (66:65).

Francuzi su dva puta izjednačili, a potom i preokrenuli 43 sekunde prije kraja jednim od dva bacanja Žaitea.

Odgovornost je preuzeo Radović, koji je 27,4 sekunde prije kraja flouterom vratio prednost.

Kole je odmah pozvao svije igrače da im nacrta akciju, imali su više pokušaja, ali su promašili sve, posljednji Okobo za možda i najveću pobjedu košarkaške reprezentacije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.