Kakva poruka iz Hrvatske nakon američkih sankcija Marinku Čavari: “Artiljerijska vatra iz Washigtona postala sve preciznija!”

Politolog Davor Gjenero komentirao je uvođenje sankcija političarima iz vrha HDZ-a BiH i SNSD-a, Marinku Čavari i Alenu Šeraniću.

-U nekim razdobljima vrijeme kao da se ubrza, a događaji prestižu jedan drugi, pa se počne događati ono što se odavno moralo dogoditi, a već smo se prestali nadati da će se dogoditi ikad. Upravo u takvu razdoblju živimo.

Prije samo godinu i pol dana, 15. decembra 2020. dva su člana Predsjednštva BiH, gospoda Željko Komšić i Šefik Džaferović odbila sudjelovati u kvazidiplomatskoj predstavi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, koji je više pozornosti od susreta u Predsjedništvu posvetio onome u „Srpskom Sarajevu” sa dvojicom svojih „podizvođača” u poslu razbijanja Bosne i Hercegovine, s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kaže na početku Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

-Sada, kad su, doduše neizravno, „preko delegata”, susret s Lavrovom odbili i Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Prvoslav Perić (Porfirije), nitko se nije ni sjetio geste dvojice odvažnih bosansko-hercegovačkih političara, jer tih godinu i pol, kao da je bilo silno davno.

Lavrovu danas ne recitiraju njegove pjesmotvorine, kao što su to činili tih dana, u jednoj od članica EU i NATO, nego je gospodin tamo gdje spada – na listi onih koji nogom ne mogu stupiti na prostor slobodnoga svijeta, na listi onih s kojim ne možete kontaktirati, a da pritom ne prekršite demokratski „Code of conduct”, ili jednostavnije, demokratska pravila ponašanja.

Naravno, Vučiće, Dačiće i Periće to ne obvezuje, jer oni su bili spremni saslušati Putinovog glasnika, samo da je ovaj mogao doći i prenijeti im poruke iz Kremlja, iz KGB-a ili iz Moskovske patrijaršije. Međutim, demokratski mlinovi melju, i usput su samljeli i sirotog diletantskog pjesnika Lavrova, navodi Gjenero.

-Mlinovi demokratske administracije u Washingtonu istog su dana mljeli neko drugo brašno. Ovog puta je samljeven Čovićev suradnik Marinko Čavara, raspoređen na „poslove i radne zadatke” Predsjednika BiH Federacije. Naravno, Čavara, koji je i javnosti u Hrvatskoj praktički nepoznat, nije važna figura.

Jasno je da je artiljerijska vatra iz Washigtona postala sve preciznija, da je počelo „padati” sve bliža Čoviću, sada i bliže nego kad je bila „pogođena” Gordana Tadić.

Još u vrijeme kad se Čović družio s neshvaćenim ruskim pjesnikom Lavrovom, o njemu se u Zagrebu govorilo kao o bosansko-hercegovačkom prvaku europeizma i euroatlantizma, kao o najvažnijem zagovorniku Europske Unije i NATO saveza u BiH.

Sada iz EU prema njemu dolazi neuvijeni prezir prema njegovoj razaračkoj politici, a SAD su sve bliže tome da ga pridruže Dodiku ili Putinu i Lavrovu, među ljude s kojima pristojan svijet ne komunicira.

Demokratska politika u Zagrebu, pak, traga za „win-win” strategijom, izborom pristojnog kandidata za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, što bi omogućilo da i prema sadašnjem izbornom zakonu „Hrvati sami izaberu svog člana Predsjedništva”. Milanović, naravno, ne spada u taj demokratski prostor.

On pred superiornim austrijskim predsjednikom Alexanderom von der Bellenom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom bulazni o tome kako EU lideri ne znaju notorne činjenice o BiH i ne slušaju njega koji bi ih rado podučio na temelju svoga golemog znanja.

Vrijeme se ubrzalo, pa tako više Lavrova ne primaju niti u Beogradu, a Čović je na izlaznim vratima iz političkog života. Dodik je već pod sankcijama, a još uvijek na istom putu s Čovićem. Uskoro ćemo vidjeti jesu li najprije Gordana Tadić, a sada i Marinko Čavara, bile prve lastavice, vjesnici lijepa vremena u BiH, vremena bez Dodika i Čovića u političkom životu, zaključio je Gjenero.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.