Kojović o HDZ-ovom prijedologu: Upisivanje etničke pripadnosti u dokumente u miru je isto što i bijela traka oko ruke u ratu!

Državni parlamentarac Naše stranke Predrag Kojović je u reakciji na HDZ-ov prijedlog zakona poručio da je upisivanje etničke pripadnosti u lične dokumente u miru isto što i bijela traka oko ruke u ratu.

Smatra da ovaj prijedlog HDZ-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikole Lovrinovića neće biti prihvaćen.

“HDZ-ov prijedlog da se etnička pripadnost, odnosno nepripadnost upisuje u lične karte neće biti usvojen i tu bi sva priča o tom diskriminatornom prijedlogu trebala stati.

Njihov cilj je tom pričom u predizborno vrijeme dizati tenzije i skretati pažnju javnosti sa bitnih stvari, koje se direktno tiču života građana i ne smijemo im dopustiti da u tome uspiju”, istakao je Kojović.

Prema njegovim riječima, umjesto etniciteta u lične dokumente, neka upisuju tačne podatke u svoje imovinske kartone da ljudi vide koliko su se obogatili na račun promoviranja etničke podjele društva, a koliko su svi drugi zbog takvih zalaganja osiromašili.

Pozvao je i na usvajanje antikoruptivnih zakona koje državna vlast još nije usvojila, a kojima se uslovljava dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

“Naravno da neće i to njihovo ne borbi protiv korupcije ne smije zaglušiti zgražavanje nad njihovim prijedlozima. Znamo ko je HDZ i šta želi. Već je mnogo puta rečeno da mir nacionalističkim politikama služi da bi političkim sredstvima ostvarili ratne ciljeve.

Gledajući ovaj prijedlog zakona u tom svjetlu, etnicitet u ličnim dokumentima u miru je isto što i bijela traka u ratu”, ocijenio je.

Ukazao je da je ova inicijativa, kako je naveo, još jedan važan dokaz za međunarodnu zajednicu da prestane HDZ tretirati kao legitimnog sagovornika u razgovorima o budućnosti Bosni i Hercegovini.

“Na osnovu svih istraživanja, čak i onih koje je provodila međunarodna zajednica, da većina naših građana želi Bosnu i Hercegovinu vidjeti u EU, a da HDZ čini sve da u Bosni i Hercegovini uspostavi antievropski sistem organizacije društva baziran faktički na aparthejdu.

Ono što je smisao prijedloga ovoga zakona, a to je evidentirati i sortirati ljude po etničkoj pripadnosti i u skladu s tim im dodjeljivati ili onemogućavati prava, to stoji i u pozadini njihovog prijedloga Izbornog zakona. Nas u Bosni i Hercegovini ima dovoljno, koji će im se usprotiviti.

Krajnje je vrijeme da vidimo da li takvih ima dovoljno i u međunarodnoj zajednici”, zaključio je Kojović.

Parlamentarac DF-a Dženan Đonlagić je ranije danas izjavio da je HDZ-ov prijedlog legalizacija aparthejda.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.