Mario Drmać, umjetnik koji je mnogima uljepšao djetinjstvo svojim emisijama postao prvi lutkarski režiser u Bosni i Hercegovini

Mario Drmać, umjetnik koji je mnogima uljepšao djetinjstvo svojim emisijama, postao je prvi lutkarski režiser u Bosni i Hercegovini.

Pozorište mladih Sarajevo, u kojem Drmać inače radi, objavilo je sretnu vijest da je on jučer na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku magistrirao sa najvišom ocjenom na smjeru lutkarska režija.

“Kolektiv Pozorišta mladih čestita našem Mariju na velikom uspjehu kojim je postao prvi lutkarski reditelj u BiH”, poručili su.

Inače, njegova magistarska predstava “Olovni vojnik” je na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Nastala je prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Drmać je ranije na press konferenciji kazao kako ova Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke, ali da je on to promijenio.

U ovoj bajci o olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Oni su mladi koji se zaljubljuju otkrivajući zajedničke čari ljubavi prema igračkama.

Uloge u “Olovnom vojniku” su ostvarili: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

Mlađe generacije Drmaća prepoznaju po emisijama “Idemo dalje”, “Hugo”, “Lutkokaz” itd. Nemoguće je nabrojati sve predstave u kojima je Drmać briljirao – piše Klix.

Samo neke od njih su: “Hamlet”, “Omer i Merima”, “Legenda o Ali Paši”, “Dugo putovanje u noć”…

Naravno, tu su i brojni filmovi: “Go West”, “Remake”, “Nafaka”, “Ritam života” “Slunjska brda, život ili smrt” itd.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.