Meteorolozi izdali vrlo ozbiljno upozorenje za građane: Zbog očekivanog grmljavinskog nevremena i oluja, upaljen je žuti meteoalarm za područje cijele BiH

Jutros su pljuskovi i grmljavina registrovani u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne.

Žuti meteoalarm, zbog očekivanog grmljavinskog nevremena i oluja, upaljen je za područje cijele BiH, a upozorenje glasi:

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.”

Za Tuzlu i Banju Luku upaljen je i meteoalarm zbog padavina, a meteorolozi ističu:

“Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.”

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan-sedlo i Livno 15; Sarajevo i Sokolac 18; Bihać, Sanski Most i Zenica 19; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Grude, Prijedor, Srebrenica i Tuzla 20; Trebinje 22; Mostar 23°C.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su nepovoljne. Pogoršanje vremena praćeno pljuskovima i grmljavinom, te padom temperatura donijet će olakšanje u odnosu na protekle sparne dane, no ipak zbog nagle promjene osjetljive osobe, ponajviše hronični bolesnici bi mogli imati pojačane tegobe.

Iako će niže temperature zraka donijeti predah od vrućina, tegobe hroničnih bolesnika u pojedinim krajevima unutrašnjosti bit će pojačane nestabilnim vremenom, a kod meteoropata je moguća glavobolja, smanjena koncentracija i slabije raspoloženje.

Danas pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jugo prije podne.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C, na jugu zemlje do 31°C. U Sarajevu pretežno oblačno, povremeno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°C.

U nedjelju u Bosni i sjeveru Hercegovine će preovladavati oblačno vrijeme povremeno sa slabom kišom ili prolaznim jačim pljuskom. U većem dijelu Hercegovine sunčanije uz umjerenu naoblaku. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi su mogući na istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C, na jugu zemlje do 30°C.

U ponedjeljak preovladavaće oblačno vrijeme, djelomično vedro na jugu zemlje. Još uvijek nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C, na jugu zemlje do 30°C.

U utorak u većem dijelu zemlje zadržat će se oblačno, sunčanije na jugu zemlje. Slabije kiše ili lokalnog pljuska može biti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i u Hercegovini. Grmljavina je moguća u istoku i jugu Hercegovine.

Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 30°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.