Meteorolozi obradovali sve: “Nad Evropom je prostrano polje visokog tlaka anticiklone koja utječe na vrijeme u našim krajevima, vraća se ljeto!”

Posljednje Vijesti

Nad Evropom je prostrano polje visokog tlaka anticiklone koja utječe na vrijeme u našim krajevima. Mala količina nestabilnog zraka koji se zadržava nad Sredozemnim morem prodrla je noćas nad srednji i južni Jadran te uzrokovala povećanu naoblaku i slabu kišu.

Nestabilan zrak će se brzo premještati prema jugoistoku, prognozira meteorolog N1 Televizije Bojan Lipovšćak.

Toplo vrijeme sa temperaturom vazduha iznad prosjeka za ovo doba godine meteorolozi najavljuju za naredne dane i u Bosni i Hercegovini.

Narednih dana očekuje se sunčano i veoma toplo, lokalno sa temperaturom iznad prosjeka za ovo doba godine. Jutarnja temperatura od 10 do 15, a najviša dnevna od 21 do 27, lokalno na sjeveru i jugu i do 30 stepeni Celzijusovih.

Kada je u pitanju primorje. Iduće sedmice prognozira se stabilno vrijeme i pravi povratak “babljeg” ljeta. Noćne temperature u unutrašnjosti od 10 do 14, na Jadranu od 18 do 20, najviše dnevne temperature bit će od 28 do 30ºC .

Nedim Sladić najavljuje da će toplije vrijeme trajati barem do 13.09.

“Klimatološka analiza ljetne sezone za 2021. godinu ukazuje na vrlo zanimljive podatke. Nadprosječna toplina sa ponekim temperaturnim rekordom tokom juna i jula, nije bila dovoljna da ovo ljeto po srednjim temperaturama bude najtoplije od početka mjerenja na našim stanicama. Na svim meteorološkim stanicama ljeto 2021. godine svrstava se iza najtoplijih 2012., 2003. i 2017. godine. U Bugojnu je nakon 2012., ljeto 2021. godine bilo drugo najtoplije, a u Sarajevu treće najtoplije, iza 2012. i 1946. godine”, objavio je meteorolog Bakir Krajinović.

Leave your vote