in ,

Metorolozi upozoravaju: Arktička hladna fronta će pogoditi Evropu!

Dramatična promjena vremena dolazi na Uskrs i iduću sedmicu

Tomislav Miletić/PIXSELL/WXCHARTS/WINDY

Hladna fronta s Arktika donijet će i do 16 Celzijevih stepeni niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine.
Prognostičari najavljuju i veliki mraz koji bi mogao ozbiljno naštetiti vegetaciji.

Dramatična promjena vremena dolazi na Uskrs i iduću sedmicu.

Arktička hladna fronta pogodit će Skandinaviju, Veliku Britaniju i Irsku, a potom se proširiti na središnju Europu i Mediteran, najavljuje portal Severe Weather Europe.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala.

Nastavak je to vremena koje još od februara ide ‘gore-dolje’.

Međutim, s arktičkom frontom dolazi i nova promjena vremena. Prognostičari je nazivaju čak i historijskom jer smatraju da će neke dijelove Europe doslovno zalediti u proljeće, a i ovakve hladne fronte s Arktika nisu uobičajene za april.

Hladna fronta prvo će pogoditi Island koji će zabilježiti temperature i do 16 Celzijevih stepeni niže od uobičajenih temperatura za april.

Kako piše portal, neke vremenske simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zahvatiti impresivne količine snijega za ovo doba godine. Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo pretvoriti u snijeg koji će padati i na jadranskoj obali. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji i Hrvatskoj.

State Department: Ozbiljno narušene medijske slobode u BiH

Opljačkana benzinska pumpa Hifa!