Milan Dunović direktno, iskreno i bez uvijanja: “Brine to što strani predstavnici na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a”

Milan Dunović (DF), potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, koji je jučer bio na pregovorima sa međunarodnim predstanicima u zgradi Delegacije EU i danas je tu te je u izjavi nakon prvog jutrošnjeg sastanka kazao da pomak nije vidljiv nakon jučerašnjeg sastanka.

Naime, jučer je bilo govora o problemima u Federaciji BiH te će i danas biti fokus na blokadama u ovom entitetu. Kako je kazao Dunović, zabrinjavajća je činjenica da predstavnici međunarodnih zajednica na dnevni red stavljaju zahtjeve HDZ-a.

“Čak su to i verbalizirali na sastanku da je po zahtjevu HDZ-a stavljeno nešto na dnevni red o čemu treba govoriti. Jedna od tih stvari jeste kako su to predstavnici HDZ-a na sastanku i rekli, oni smatraju da presuda po apelaciji Bože Ljubića nije implementirana i da treba mijenjati Ustav FBiH. Tvrde da Ustav FBiH nije u skladu s Ustavom BiH”, naglasio je Dunović.

Dunović je istakao da je on rekao u ime DF-a da presuda po apelaciji Bože Ljubića jeste implementirana jer je sporni član Izbornog zakona brisan po nalogu Ustavnog suda BiH.

“S druge strane, neozbiljno je govoriti da Ustav FBiH i Ustav BiH u tome što HDZ smatra za sporno nisu u saglasnosti jer vrlo dobro znamo da je Borjana Krišto svojevremeno pokrenula apelacijuda se ocijeni član Ustava FBiH, pa je shvatila da tu ne postoji nikakav problem i tu istu apelaciju je povukla.

Također, zabrinjava me što predstavnici NiP-a i SBB-a se po tom pitanju nisu izjasnili, a predstavnici SDP-a i Naše stranke su na tu temu govorili o deplasiranoj priči o Komisiji za vrijednosne papire koja je završena, Komisija je imenovana, ona funkcioniše. Predstavnici SDP-a su čak rekli da je ovom momentu teško govoriti da li je Ustav FBiH u skladu s Ustavom BiH, da ne smijemo iznositi subjektivne stavove. Smatram da to nisu subjektivni stavovi, ukoliko ne poznajemo Ustave, kako državni tako i entitetske, onda ne možemo voditi ozbiljne razgovore”, rekao je Dunović.

Kako kaže, naredni sastanak u zgradi Delegacije EU je zakazan za 7. decembar gdje bi se sve političke stranke trebale izjasniti o onome o čemu se danas govorilo.

“Mislim da se DF vrlo precizno izjasnio i mislim da svi moramo biti vrlo svjesni onoga što se dešava. Dešava se ofanziva HDZ-a da se neke stvari urede po željama jedne političke stranke. Na jučerašnjem sastanku, Palmer je govorio o kako on reče ‘varijabilnoj’ političkoj jedinici što je isto ono što je i virtuelna izborna jedinica, a to je prema mom uvjerenju isto što i treći entitet.

Ja sam rekao da je to nama apsolutno neprihvatljivo, da je to segregacija građana po etničkom principu. On je naveo da je sličan primjer u SAD-u da kod elektorskih glasova nemaju svi jednakost glasa, što nije baš potpuno tačno, ali sam rekao da se bez obzira na to u SAD-u prave regionalne izborne jedinice, a kod nas bi one bile zasnovane isključivo na etničkom principu. To je nešto što je nedopustivo”, poručio je Dunović – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.