Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužilaštva BiH u intervjuu za FACE TV: “Nisam Dodikov čovjek; nemam nikakvu komunikaciju ni s njim ni bilo kojim političarem”

Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužilaštva BiH dao je intervju za Face TV koji je emitovan u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifjezovićem.

Intervju je vodio urednik Face televizije Admir Salihović.

“Nisam Dodikov čovjek, nemam nikakvu komunikaciju ni s njim ni bilo kojim političarem! Trebaju me se plašiti svi koji su povezani s kriminalom! Nisam od bilo koje političke partije tražio podršku za svoje imenovanje; nikome nisam ništa dužan!”, rekoa je između ostalog Kajganić.

Kajganić: “Povjerenje se mora vratiti u kompletno pravosuđe BiH, ne samo u Tužilaštvo! Poboljšao sam rad Tužilaštva; mogu odgovoriti svim izazovima! Fokus mog rada će biti na zakonitom postupanju; želim da ovo Tužilaštvo bude uređeno!

Kajmaković je za ovu poziciju diskreditovala spominjanje njenog imena! Ukoliko se pojavi sumnja u bilo kojeg tužioca, reagovat ćemo, kao što smo i u slučaju Diane Kajmaković. Disciplinska istraga protiv nje nije bila u mojoj nadležnosti, ali sam formirao predmet o tome i obavijestio UDT i VSTV.
Preraspodijelio sam je u Odjel za ratne zločine da ne bi utjecala na tužioce koji rade na predmetu. Do sada smo lišili slobode više od deset pripadnika policijskih agencija! Ko god je počinio krivično djelo, bit će procesuiran!

Ne strahujemo od Sky i Anom aplikacija; zadovoljni smo, jer smo dobili dragocjene podatke u ruke! Institucija Tužilaštva ne može doživjeti krah ako u svojim redovima identifikuje i procesuira kriminalce!

Nisam Dodikov čovjek; nemam nikakvu komunikaciju ni s njim ni bilo kojim političarem! Nisam od bilo koje političke partije tražio podršku za svoje imenovanje, nikome nisam ništa dužan! Povezivali su me s Milanom Tegeltijom, ali ja sam u Tužilaštvu već bio kada je on postao predsjednik VSTV-a!

Otkad on nije na čelu VSTV-a, nisam se s njim ni sreo niti s njim komuniciram! Spreman sam snositi posljedice ukoliko se utvrdi da ne govorim istinu! Nema predmeta u ladicama, svi su kod postupajućih tužilaca! Svaki predmet se dodjeljuje tužiocu u rad, a ja ni na koji način ne utječem na tužioce! Predmeti protiv Dodika postoje i svi su kod tužilaca!

Ako neko dokaže da nisam govorio istinu, spreman sam podnijeti ostavku! Svi koji su na bilo kakav način povezani s kriminalom trebaju se plašiti mog rada! Radit ćemo po zakonu, optuživat ćemo ta lica!

Nikad se nije sudilo o slučaju ‘Dobrovoljačka’; postojale su samo ocjene dokaza koje su dostavljane u Haag i stavovi sudova iz Austrije i Engleske po zahtjevu Srbije. Istraga u tom predmetu nikada nije završena; obustavljana je istraga samo u jednom dijelu predmeta. Tužilaštvu je bitno da je Sud utvrdio da postoji dovoljno dokaza i da postoji osnovana sumnja da su ta lica počinila krivična djela.

Neće biti nedodirljivih ako se se utvrdi da su odgovorni! Za svakoga za koga nađemo dokaze, bit će procesuiran! Slučaj ‘Memić’ je jako složen, zato na njemu rade dva tužioca. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da riješimo taj predmet! Ne znamo kakav će biti rezultat.

Svako za koga se utvrdi da je počinio krivična djela vezana za izbornu prevaru, bit će procesuiran!
U Tužilaštvu imamo oko četrdeset prijava po Zakonu o zabrani negiranja genocida.

Teško je dokazati to krivično djelo; nema sudske prakse u BiH za to djelo. Pred Sudom trenutno imamo jedan testni slučaj, odnosno slučaj koji se odnosi na govor mržnje u Višegradu i vidjet ćemo koji je stav Suda BiH spram toga.

Ono što je do nas – radit ćemo i radimo! U Tužilaštvu radimo bolje nego što je u javnosti stvorena slika. Nije mi problem da nas bilo ko kritikuje. Da se plašim bilo koga, ne bih se prihvatio ove funkcije!”, kazao je između ostalog Kajganić.

Pogledaje cijelo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.