Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ne zna kako je nestalo oružje iz Pazarića, ali je ponosan na OS BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH danas su boravili u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH gdje su se sastali sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, njegovim zamjenicima i drugim najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Asim Sarajlić, predsjednik Zajedničke komisije kazao je da je puno otvorenih pitanja i izazova.

„Mi smo jutros završili sjednicu Komisije. Jako je puno pitanja po pitanju statusa oficira, uslova u kojima žive i rade, aktuelnih dešavanja oko nestanka oružja i vojne opreme. Sve je uslovljeno budžetskim finansiranjem a kao država smo se obavezali da idemo u integracijske procese. Samo iznalaženjem zajedničkih rješenja možemo ići naprijed. Mi možemo biti ponosni na naše OS BiH, angažman naših vojnika tokom pandemije, na rješavanju migranstke krize na području USK“, kazao je Sarajlić.

Članica Komisije Dušanka Majkić kazala je da je njihova obaveza prema Zakonu o odbrani da vršimo nadzor nad sistemom odbrane, vršimo nadzor nad OS BiH.

„Nije dobro da se bilo šta što se dešava da bude mimo javnosti i Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost. Obaveza je i ministra i zamjenika, a i načelnika Zajedničkog štab da sve ono što trebaju da plasiraju prema nama bude blagovremeni i da nijedna stvar ne bude veo tajnosti. To što su nestali pištolji trebala je prvo da sazna Komisija, a građane to zanima. To je najveći budžetski korisnik i hoće da znaju u šta se daju pare. Vjerujem da nikome neće više pasti na pamet da pravi petogodišnji zastoj između Komisije i Ministarstva“, kazala je Majkić.

Ministar Sifet Podžić nije mogao detaljnije govoriti o nestanku naoružanja iz Centra za obuku s obzirom da je istraga u tok.

„Normalno da se osjećam odgovornim kao rukovodilac ove institucije i uvijek kada se dese ovakve stvari vode se dva postupka – istražni postupak i disciplinski postupak da vidimo gdje je sistem zakazao. Ja jedino što se ne mogu složiti što sam na nekim sredstvima informisanja vidio da se nije ništa preduzimalo na prethodnim slučajevima.

Na pitanje novinara kako je moguće da oružuje nestane iz kasarne Podžić je postavio kontrapitanje novinarki da mu ona odgovori.

„Ja bih strašno volio da mi vi odgovorite kako je moguće. Ne znamo kako je moguće i očito je da se dešava, od mene kao najodgovornijeg čovjeka do zadnjeg vojnika će se isprovjeravati kako je moguće. Da li je vojnik bio na straži kad ga je komandir obilazio. Svi moramo moralnu odgovornost snositi, ali je očito moguće i desi se“, ističe Podžić.

Majkić dodaje da se građani prvo pitaju kakva se poruka šalje kada nestane oružje iz Centra za obuku.

„Kao da je neko znao da ode na određeno mjesto da uzme pištolje, i onda se pitaju ako institucije bezbjednosti ne mogu poslati poruku da smo sigurni šta onda građani treba da očekuju. Javnost će stalno to pitati i koliko god tužilac kaže nemojte to, javnost hoće jasan, brz i konkretan odgovor“, dodala je.

Kada je riječ o predaji opreme i municije zagrebačkoj firmi Scout, Podžić je kazao da se postupa po pravosnažnoj sudskoj presudi.

„To je slučaj još od 2004. godine i to su preuzete obaveze od entitetskih ministarstava odbrane. Jako je veliki spisak te opreme i municije koju treba predati. Dio je već izuzela firma Scout. Mi izvršavamo sudski nalog. Ne zavisi od nas, mi smo spremni da to predamo. Najvažnije je da borbena gotovost OS BiH nije ugrožena jer su to sve stara sredstva koja su bila predviđena za uništenje“, dodaje prvi čovjek MO BiH.

Istakao je kako je ponosan na Oružane snage BiH koje su u protekloj godini radili na dva sigurnosna izazova – borba protiv Covid 19 i migrantska kriza.

„Mislim da smo osvjetlali obraz, a u ovom drugom slučaju spašavali smo obraz i institucija koje su zadužene za migracije i EU koja je sve učinila da blokira njihov ulazak. Jedino koga tu razumijem jesu građani USK koji su tražili da se izmjeste izvan grada. Radili smo u vrlo otežanim uslovima. U pandemiji smo izgubili 7 pripadnika OS BiH i dva MO BiH.“

Kada je riječ o Bodžetu koji je predviđen za MO BiH i OS BiH Podžić je kazao da ne mogu tražiti onoliko koliko je neophodno da bismo nastavili modernizaciju OS BiH s obzirom da je novac sada potrebniji privredi.

Za kraj je dodao da je MO BiH preko 70 posto svojih obaveza iz Programa reformi izvršilo i dostavilo MVP BiH koje je nadležno da to proslijedi dalje, a završen je Program reformi za 2021. godinu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.