Mladi meteorolog Krajinović: “Što su domaćice osušile veš brzo, osušile su. Narednih dana biće druga priča”

Posljednje Vijesti

Proteklih dana u Bosni i Hercegovini imali smo južno strujanje koje je donijelo visoke temperature zraka.

Jutros je u Neumu izmjereno čak 19 stepeni. U Sarajevu se osjeti južno strujanje, pa su temperature pod uticajem tog vjetra koji dolazi sa juga i ima dosta više temperature u odnosu na ono što očekujemo u toku ovog perioda godine.

Meteorolog Bakir Krajinović za O kanal odgovorio je hoće li jugovina potrajati.

– Nažalost, neće. Ono što smo imali tokom proteklih par dana, to je sve što ćemo imati od juga tokom ovog perioda. U narednih nekoliko dana promjena zračnih strujanja i promjena pravca vjetra, tako da, što smo uživali u nešto višim temperaturama zraka, uživali smo.

Što su domaćice osušile veš brzo, osušile su. Narednih nekoliko dana skroz druga priča. Već od ranih jutarnjih sati kiša pada na sjeverozapadu naše zemlje. Zahvata nas taj jedan frontalni sistem koji se premješta sa prostora evropskog kontinenta na naše prostore, pojašnjava Krajinović.

Dodaje da se veće količine padavina očekuju na prostoru Krajine i jugozapadne Bosne.

– Tu su nešto i više količine padavina u odnosu na ostale krajeve naše zemlje. Do večeri danas, očekujemo padavine širom Bosne i Hercegovine.

U Sarajevu i centralnim predjelima neće biti značajne količine, ali uz tmurno vrijeme i kišu, dodatno će pogoršati osjet ugode kada je u pitanju vrijeme.

U subotu u jutarnjim satima i većem dijelu prijepodneva, i dalje isto tmurno vrijeme uz mjestimičnu kišu, a nakon podneva, slijedi stabilizacija i prestanak padavina.

I dalje će biti tmurno uz dosta oblaka, ali nećemo imati neke padavine u narednom periodu, s tim da možemo i dalje očekivati pravo jesenje vrijeme – tmurne dane sa dosta magle duž riječnih tokova.

Leave your vote