Nakon okončanja mandata Matthewa Fielda: Ovo je novi britanski ambasador u BiH, Julian Reilly predao akreditive Šefiku Džaferoviću

Novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Julian Reilly, predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću.

U svom obraćanju, ambasador Reilly je istakao da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

“Naša zajednička predanost tom prijateljstvu je još i važnija u vrijeme kada se evropska sigurnost i vrijednosti suočavaju sa novom i direktnom prijetnjom”, rekao je ambasador Reilly.

Izrazio je svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnji dugih i bliskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i uvjerenost da je pred Bosnom i Hercegovinom svijetla budućnost.

“Obavezujem se na zajednički rad sa Vama, i drugim članovima Predsjedništva, kao i svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem podrške suverenitetu, stabilnosti i sigurnosti svih građana ove divne zemlje, te podrške euro-atlantskom putu koji su oni odabrali.

Kako se izbori u BiH bliže, uvjeravam Vas i u punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva svim građanima i institucijama koji rade na omogućavanju ovog ključnog izražavanja demokratske volje građana”, rekao je Reilly – prenosi Klix.

Brza implementacija rezultata i formiranje vlada spremnih na saradnju će biti jednako važno za zadržavanje povjerenja glasača, dodao je Reilly.

“Početkom godine sam imao sreću da usavršavam Vaš jezik živeći sa porodicama u Trebinju i Mostaru. Preko njih sam već otkrio dio talenta i potencijala građana ove zemlje, te važnost zajedničkog rada na izgradnji održivog prosperiteta za sve.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno radu sa političkim liderima, zvaničnim institucijama, kompanijama i civilnim društvom kako bi pomoglo da se izgradi ta ekonomska sigurnost, promovira jača trgovina, investicije i partnerstvo naših zemalja – što je osnova za zajedničku sigurnost, stabilnost i prosperitet”, poručio je.

Ambasador Reilly imenovan je za ambasadora Njenog Veličanstva u Bosni i Hercegovini nakon što je okončan mandat gospodina Matta Fielda.

Donedavno je bio specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Rog Afrike i Crveno more, a tokom svoje karijere je intenzivno radio u Istočnoj Africi i na Srednjem Istoku, sa fokusom na sigurnost, stabilnost i prosperitet.

U periodu 2013-2014. godine bio je zamjenik šefa misije i direktor Odjela za trgovinu i investicije (UKTI) Britanske ambasade u Rijadu, Saudijska Arabija. Prethodno je radio na pitanjima Zapadnog Balkana kao zamjenik šefa Odjela za Zapadni Balkan i proširenje EU, 2010-2013. godine.

Prije toga, proveo je četiri godine na poziciji šefa Političkog odjela u Moskvi. Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva pridružio se nakon završenog Univerziteta u Edinburgu, gdje je studirao književnost i istoriju umjetnosti.

Oženjen je i sa suprugom nastavlja pratiti muziku i umjetnost, te uživati u planinama i morima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.