NESVAKIDAŠNJA POJAVA U NEUMU Pogledajte snimak koji su zabilježili građani, viđeno je jato delfina kako plivaju Jadranskim morem

U Neumu su jutros viđena četiri delfina kako plivaju Jadranskim morem, što je brojne turiste koji su ih vidjeli, kao i građane jedinog bh. grada na moru iznenadilo s obzirom na to da se njihova pojava veže za velike vode i da su rijetka pojava u bh. vodama.

Pojava delfina u Neumu je izazvala oduševljenje kod mnogih koji su ih nastojali fotografirati i snimiti svojim aparatima za trajna sjećanja, a čitatelji portala Klix.ba ovaj događaj su odlučili podijeliti sa javnosti.

U videozapisu se jasno vidi kako je pojava delfina izazvala među promatračima veliki interes svojim načinom plivanja, jer su prvo mislili kako je riječ o kitovima, dok nisu uočili poznata vesela poskakivanja delfina.

Delfini žive u skupinama, poznatim po ljubaznosti i inteligenciji, a njihova pojava uvijek budi veliki interes promatrača.

Naučnici svjedoče da ovi ogromni vodeni sisari ne predstavljaju nikakvu prijetnju za čovjeka i nisu rijetki na Mediteranu, pa i u Jadranskom moru, ali se uglavnom drže pučine i gotovo nikad ne zalaze u male zalive, niti se približavaju obali.

Neki vjeruju da su se pojavili, zbog korona krize i smanjenja zagađenja mora, dok drugi smatraju kako je to evidentan pokazatelj klimatskih promjena.

Biolozi kažu da su izuzetno inteligentna bića, a njihova pojava u bosanskohercegovačkom moru bez sumnje je senzacija za mnoge turiste i građane koji su ih danas vidjeli i fotografirali u Jadranskom moru.

Biolog Pavle Spasojević iz Mostara za Klix.ba pojašnjava da se delfini kreću za plavom ribom i da ih je pojava veće količine te ribe dovela u neumski akvatorij što jeste zanimljivo, jer oni inače više vole boraviti u većim vodama, gdje imaju veće kanale i veću koncentraciju ribe.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.