Objašnjenje iz UIO: Evo koliko novca u gotovini možete iznijeti ili unijeti u Bosnu i Hercegovinu

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10 hiljada eura dužni su da to prijave carinicima na svakom graničnom prelazu u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko to niste uradili, novac vam se privremeno oduzima i slučaj se rješava na sudu.

“Svaka osoba koja ne prijavi novac koji nosi sa sobom u iznosu većem od dozvoljenog, smatra se da je učinila prekršaj. U tom smislu novac se privremeno oduzima, a svi prekršaji se rješavaju pred nadležnim sudovima.

U svakom pojedinačnom slučaju nadležni sud će donijeti odluku u kojoj će biti jasno određeno i postupanje s oduzetim novcem.

Količina novca koja se može unijeti u BiH nije ograničena, ali se unos novca u iznosu većem od 10 hiljada eura treba prijaviti carinicima – pojasnio je za Faktor Ratko Kovačević, šef Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju u Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prijelazima od carinskih službenika, ili preuzeti sa internet-stranice.

Nakon popunjavanja obrazac se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je prijavio gotovinu, čekove ili druge vrijednosne papire, dodaje Kovačević.

Nazive firmi i građana koji su napravili prekršaj iz UIO po zakonu ne smiju javno objaviti. Međutim, kad su u pitanju velike sume novca koje se prijavljuju, uglavnom se radi o pravnim osobama i to najčešće bankama. Ipak, bude i drugih firmi i građana koji naprave prekršaj, a podatke o tome dobili smo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najveći iznos neprijavljenog novca na izlazu iz BiH 2021. godine otkriven je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a riječ je o 15.820 eura.

Najveći iznos neprijavljenog novca na ulazu u BiH 2021. godine isto je otkriven na Sarajevskom aerodromu – 32.000 eura.

Na istom aerodromu ove godine najveći neprijavljeni iznos na izlazu iz BiH je 61.100 američkih dolara.

Najveći iznos gotovine koja je prijavljena na izlasku iz BiH u 2022. godini iznosio je 23,3 miliona eura i prijavljen je na graničnom prijelazu Rača, a riječ je o pravnoj osobi.

Najveći iznos gotovog novca koji je prijavljen na ulasku u BiH u 2021. godini, na GP Gorica je dva miliona eura.

Na izlasku iz BiH u 2021. godini najveći iznos gotovine je prijavljen na Aerodromu Sarajevo – 4,5 miliona.

Navedeni propisi su doneseni zbog sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te je propisan obrazac za prijavu gotovine, ističu iz UIO.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.