Oglasio se predsjednik Rusije Vladimir Putin, govorio je o situaciji u Bosni i Hercegovini bez imalo zadrške: “U potpunosti podržavamo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”

Predsjednik Ruske Federcije Vladimir Putin primio je danas akreditivna pisma od strane 23 ambasadora u Moskvi.

Akreditivno pismo je predao i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

– Ceremonija je održana u Velikoj palati – stoji u saopštenju Kremlja.

“Današnjoj svečanosti prisustvuju šefovi 23 diplomatske misije. Dopustit ću sebi slobodu da ukratko opišem stanje odnosa između Rusije i svake od zemalja koje predstavljate”, kazao je ruski predsjednik, te prvo opisao odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

“Odnosi s Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu. Predani smo aktivnom promicanju naših bilateralnih kontakata u trgovini, privredi, kulturi i humanitarnoj sferi. Kao garant Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštivanje načela sadržanih u Daytonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti vaše zemlje. Mi to vidimo kao nerazdvojni uslov za izgradnju istinski moderne i demokratske Bosne i Hercegovine”, kazao je ruski predsjendik Putin.

U svom opisu odnosa Rusije i Bosne i Hercegovine, ruski predsjednik nije spomenu ni “entitete” ni “konstitutivne narode”, no RTRS (dio Javnog servisa BiH), u vijesti o ceremoniji u Velikoj palati, u obraćanje ruskog predsjednika “dodao” je nekoliko riječi.

Za razliku od zvanične stranice Kremlja, na portalu Radio – televizije Republike Srpske (RTRS), u Putinovom obraćanju dodana je i sljedeća konstrukcija na kraju: “jednakost tri državotvorna naroda i dva entiteta​ sa širokim ustavnim ovlašćenjima”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.