OSCE o nedavnim dešavanjima u bh. entitetu RS: Misija će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente

Posljednje Vijesti

Iz misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom nedavnih dešavanja u bh. entitetu RS.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ozbiljno je zabrinuta zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u RS u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata.

Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

Poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih.

Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela, te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

Misija ovim putem želi pohvaliti početne istražne korake koje su poduzele pojedine strukture za provedbu zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom. Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da poduzmu iste korake bez odlaganja.

Pozdravljamo osude ovih incidenata od strane nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika cTivilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata.

Na taj način se šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente, razgovarati s ugroženim zajednicama kako bi bolje razumjela i pomogla u odgovoru na njihove probleme, te poziva sve nivoe vlasti da odbace retoriku podjela i aktivnosti koje doprinose tenzijama”, zaključili su.

Leave your vote