OSCE o nedavnim dešavanjima u bh. entitetu RS: Misija će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente

Iz misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom nedavnih dešavanja u bh. entitetu RS.

“Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ozbiljno je zabrinuta zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu.

Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u RS u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata.

Misija upozorava na sve aktivnosti koje nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

Poštovanje drugih, neovisno o njihovoj vjerskoj, kulturnoj ili etničkoj pripadnosti ili orijentaciji, mora biti zaštićeno od strane svih, u interesu svih.

Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, neovisno o njihovom porijeklu, da odbace retoriku podjela, te da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

Misija ovim putem želi pohvaliti početne istražne korake koje su poduzele pojedine strukture za provedbu zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom. Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da poduzmu iste korake bez odlaganja.

Pozdravljamo osude ovih incidenata od strane nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika cTivilnog društva širom države, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata.

Na taj način se šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti sistemski pratiti odgovore institucija na ove incidente, razgovarati s ugroženim zajednicama kako bi bolje razumjela i pomogla u odgovoru na njihove probleme, te poziva sve nivoe vlasti da odbace retoriku podjela i aktivnosti koje doprinose tenzijama”, zaključili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.