Otkriveni detalji dolaska nove aviokompanije u Tuzlu: Imat će šest početnih linija, cijene kao i kod konkurencije

Svoje poslovanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli do kraja godine trebala bi uspostaviti grčka aviokompanija Lumiwings, potvrđeno je da bi ugovor mogao biti potpisan do kraja ove sedmice. Aviokompanija Lumiwings je izabrana kao najpovoljniji prijevoznik kojem je na osnovu javnog poziva Međunarodnog aerodroma u Tuzli omogućeno uspostavljanje saradnje i ostvarivanje subvencioniranja poslovanja.

Predstavnici Lumiwingsa u Tuzlu bi trebali stići do kraja ove sedmice zbog potpisivanja ugovora sa menadžmentom tamošnjeg Međunarodnog aerodroma.

Nakon što je naš portal otkrio da će ova aviokompanija uz uspostavljanje jednog baznog aviona iz Tuzle izvjesno letjeti ka Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, ali i Turskoj, sada dolazimo do novih detalja.

Naime, prema riječima izvora portala Klix.ba, u zimskom redu letenja, Lumiwings bi iz Tuzle trebao imati uspostavljenih šest linija, dok bi u ljetnom rasporedu, koji na snagu stupa u martu iduće godine, taj broj trebao biti povećan na njih deset.

Kada je riječ o cijenama letova, kako nam je potvrđeno, cjenovnik je još uvijek u izradi, a načelno bi iznos trebao biti u rangu onog koji je na snazi kod aviokompanije Wizz Air, koja također na Međunarodnom aerodromu u Tuzli ima uspostavljeno saobraćanje na nekoliko destinacija.

Inače, Lumiwings je prilično mlada aviokompanija, osnovana 2015. godine u Atini, dok letove obavlja iz Italije, gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar te države. Kada je riječ o inozemnim linijama Lumiwings ima tek jednu i to sezonsku prema Mostaru.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici, u svojoj floti imaju dva aviona, od kojih je jedan star 13 godina uz kapacitet od 118 sjedišta, dok je drugi dvadesetipogodišnjak sa 149 sjedišta.

Jedan avion ova aviokompanija nedavno je izbacila iz svoje flote.

Zanimljivo je da je prošle godine grčki avioprijevoznik obavljao letove u ime aviokompanije Air Serbia.

Iz Lumiwingsa za sebe navode da imaju dokazane rezultate u avioindustriji, a glavnim prioritetom ističu sigurnost putnika.

S tim u vezi, kako tvrde, kontinuirano poduzimaju mjere osiguravanja sigurnih letova za putnike, ali i osoblje.

Podsjetit ćemo da je Međunarodni aerodrom u Tuzli 10. novembra ove godine objavio javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu redovnih zračnih linija, a nakon deset dana se pristupilo otvaranju ponuda.

Do zaključenja javnog poziva pristigle su samo dvije ponude i to ona koju je poslalo Lumiwings iz Grčke i Air Montenegro iz Crne Gore.

Za razliku od Air Montenegra, Lumiwings ima sve neophodne evropske certifikate zbog čega imaju mogućnost jednostavnijeg slijetanja na aerodrome Evropske unije.

Objavljivanje javnog poziva uslijedilo je nakon što je Wizz Air donio odluku o povlačenju dva bazna aviona sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli te drastičnom smanjenju broja destinacija i operacija.

Takvim potezom tuzlanski aerodrom našao se u ozbiljnom problemu zbog čega se moralo pristupiti pronalasku novog avioprijevoznika.

Prvenstveno je u Tuzlu najavljen dolazak Air Montenegra koji do danas nije uspostavio poslovanje na dvije destinacije u Nizozemskoj i Turskoj za koje je dobio dozvole Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.