Ovo je baš žestoko, akademik Slavo Kukić “o glavnim ulogama”: Etnonacionalne poglavice su odigrale još jednu igranku

Izostanak delegata SDA sa sjednice Doma naroda PS BiH nije ništa neočekivano, jer to je bio jedini način da se, onemogućavanjem postojanja kvoruma, spriječi većinska podrška HDZ-ovom prijedlogu promjena izbornog zakona koju su najavili HDZ i SNSD.

Ovo je kazao akademik Slavo Kukić, navodeći da bi se SDA našla u situaciji dodatnog, međunarodnog i domaćeg pritiska, u slučaju neusvajanja izmjena zakona u Zastupničkom domu, prenosi Avaz.

– Isto bi se, ili nešto slično, dogodilo i s prijedlogom tehničkih izmjena koje su trebale biti na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma, a koje je u parlamentarnu proceduru proslijedila grupa zastupnika ovog doma.

Sutra se to, istina, neće dogoditi iz samo jednog razloga – jer dvojica članova Ustavnopravne komisije nisu bili na sjednici i inicijativa o usvajanju predloženih promjena nije dobila njeno zeleno svjetlo.

No, ništa se ne bi promijenilo i da jeste.

Istina, postigao bi se startni učinak s kojim je na današnjoj sjednici računao i HDZ – da prijedlog prođe jedan dom, i da se time pokuša stvarati dodatni pritisak, posebice u međunarodnoj javnosti – ističe Kukić, te dodaje da bi prijedlog, nakon Zastupničkog, bio zaustavljen u Domu naroda, u kojem HDZ i SNSD posjeduju „kontrolni paket“.

– Sve u svemu, etnonacionalne poglavice su odigrale još jednu igranku za koju se unaprijed znalo kakav će joj ishod biti.

I sada mogu slaviti jer su i tom igrankom postigli efekte kod vlastitog biračkog tijela koje im jamči da će svoju dominaciju u državnim institucijama vlasti nastaviti i slijedeće četiri godine.

A narodu, hvala ti Bože, kako bude – ističe akademik Slavo Kukić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.