Slavo Kukić “ogolio” stvari do kraja: “Poruke Izetbegovića u kampanji su gola laž, a Komšić je spasio državu od dvojca Čović – Dodik”

Sociolog i nekadašnji kadar SDP-a Slavo Kukić za Klix.ba je prokomentarisao posljednje najave Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona, izbornu kampanju ali i politiku predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića u posljednje četiri godine.

Na početku je prokomentarisao svoj stav koji je jučer iznio na N1 da je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić zaustavio rušilačku politiku prema Bosni i Hercegovini.

“Gledajte ja sam u zadnjih pet godina vrlo često kritikovao Željka Komšića. Nisam se slagao s onim što on čini i danas se vrlo često ne slažem s njim, da se razumijemo. Ali uz sve to, ako će čovjek biti pošten mora priznati da je on zaustavio dvojac Dodik – Čović u rušilačkom nasrtaju na Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Kukić.

Dodao je da su njih dvojica u takvom nasrtaju imali različite uloge.

“Dodik koristeći poziciju člana Predsjedništva BiH preko kojeg je nastojao blokirati sve što u svijetu stvara dojam o Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi. Želio je pokazati kako je BiH nemoguća država i kako svijet treba konačno shvatiti da treba prihvatiti realnost, odnosno prijedlog podjele BiH na tri etnička teritorijalna prostora.

Komšić je bio brana tome, šta god ko o tome govorio, bilo je koliko god hoćete situacija i ovdje i svijetu gdje se on tome suprostavio i gdje je takvu logiku onemogućavao zahvaljujući činjenici da je bio član Predsjedništva”, rekao je Kukić.

Naglasio je da je istu takvu logiku Dodika podupirao i Dragan Čović, samo na drugi način.

“On srećom nije bio član Predsjedništva BiH jer bi priča vjerovatno imala potpuno drugačiji predznak od one koju je imala zahvaljući Komšiću. Ali koristio je svoju poziciju u Domu naroda BiH, koristio je svoje lobiranje u Hrvatskoj da progura rješenja koja su također po sebi udar na BiH.

Sve što radi Željana Zovko i ta klapa u Evropskom parlamentu. pa i to što radi gospodin Plenković, doduše vrlo suptilno i što na vrlo grub otvoren način radi Zoran Milanović je prilog toj tezi”, rekao je Kukić.

Također je kazao da je neozbiljno komparirati Komšića i Borjanu Krišto koja je naprosto istureni igrač Čovića za dalje obesmišljavanje Bosne i Hercegovine ili njenu prekompoziciju.

U nastavku je prokomentarisao dosadašnju izbornu kampanju i poruke koje slušamo posljednjih dana.

“Onaj ko je iole detaljnije pratio kampanju, pa u zadnjih 20 dana, to što Bakir Izetbegović po seoskim sjelima izjavljuje i koga angažuje, vokabular govornika i što svakodnevno izjavljuje po raznoraznim sjelima je gola laž.

Kad sam već kod Izetbegovića mislim da se Islamska zajednica na ovim izborima uključila više nego ikad od 1996. godine kako bi spriječila moguće promjene”, rekao je Kukić.

Dodao je da ništa nije drugačije na prostoru entiteta Republika Srpska.

“Kad poredite vokabular Jelene Trivić i Milorada Dodika u vrijednosnom smislu nema velikih odstupanja.

S druge strane te vrste podjeljenosti nema tamo gdje je dominantan HDZ jer on ima apsolutnu kontrolu, on nema nikakve opozicije i jedino što je njemu potrebno je pozivanje nanacionalno jedinstvo kao što je činio u Jajcu svojatajući Jajce kao hrvatski grad, što je jedna ludost “, kazao je Kukić.

Govoreći o najavama nametanja Izbornog zakona od visokog predstavnika kazao je da on podržava izmjene ali da one prate evropske vrijednosti.

“Mi imamo problem jer sami nismo spremni promijeniti uvjete svoga života u svojoj državi pa kad je u pitanju Ustav i Izborni zakon. Očekujemo od svijeta da on to učini za nas, da našu zadaću on odradi, a onda kad taj svijet najavljuje određene promjene onda idemo drvljem i kamenjem na to”, rekao je Kukić

Dodao je da je vrlo teško komentarisati Schmidtove izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH budući da je sve u sferi špekulacija te da niko nema teksta promjena koje on želi nametnuti.

“Gospodin Christian Schwarz Schilling je po onome što ja znam u intenzivnoj komunikaciji sa Christianom Schmidtom i ako on to govori, a svi mi znamo kakvo je njegovo opredjeljenje onda je izvlačiti sudove šta će Schmidt učiniti prilično nesigurno”, rekao je Kukić.

Istakao je da ono što je do sad objavljeno govori o tome da u nacrtu ima i dobrih prijedloga, što treba pohvaliti, ali isto tako, treba kritikovati ono dijelove koji ne predstavljaju evropske vrijednosti.

“Ja zazivam intervenciju visokog predstavnika, ali zazivam ih na fonu evropskih vrijednostim, na fonu vrijednosti kod kojih je čovjek iznad svega i njegovo građansko i ljudsko pravo da bude isti sa svakim drugim čovjekom ali naravno pri čemu se moraju uvažiti bosanskohercegovačke specifičnosti zaštite i kolektivnih identiteta”, rekao je Kukić.

S druge strane naglasio je da zaštita kolektivnih identiteta ne može zahvatati sva moguća pitanja.

“Ona treba da bude svojevrsni korektiv tog građanskog prava svih ljudi u Bosni i Hercegovini”, smatra Kukić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.