Ovo se sigurno neće svidjeti mještanima Neuma, evo šta kažu turisti o kruzeru koji je uplovio u jedini bh. grad na moru…

Ispod Pelješkog mosta prošao je prvi kruzer, najveći ikada u neumskom zaljevu. Nakon što se vožnjom teških kamiona ispitala izdržljivost Pelješkog mosta, sada je testiran i pomorski promet, odnosno prolazak velikih brodova, koji po svemu sudeći nisu dobrodošli u Neum.

Mještani okupljeni na protestu, poručili da su da se čini nepopravljiva ekološka šteta.

U 6:30 minuta jučer ispod Pelješkog mosta prolazi 51 metar visok kruzer „Bollete“ pod zastavom Bahama, sa 1000 putnika i posadom od preko 600 članova.

Ovo je prvi brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta i najveći koji je ikad uplovio u neumski zaljev, dug je preko 230 metara i plovi brzinom od 25 čvorova.

11 dan svog putovanja kruzerom, turisti iz Velike Britanije iskrcali su se na bh obalu, odakle su krenuli na jednodnevni obilazak turističkih odredišta.

“Idemo u Sarajevo, ali poprilično kasno smo krenuli pa nadam se da ćemo stići tamo i da ćemo se lijepo provesti”, rekla je za N1 Gloria koja je kruzerom stigla iz Velike Britanije.

“Prvi nam je put u Neumu, ali ne i u BiH. 18 dana ukupno traje naše putovanje brodom,a ovo je 11ti dan. Nadamo se da ćemo u povratku imati malo vremenu i za Neum”, dodao nam je njen sunarodnjak Allan.

Po izlasku sa broda na plaži susreću okupljene mještane s transparentima i porukom „Čuvajmo naše more“. Neum nije luka, te stoga kažu brodovima tu nije mjesto. Zagađenje mora, uništenje ekosistema izvjesne su, tvrde, posljedice uplovljavanja brodova.

“Mi se već dosta godina borimo protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev, kojim nam prave nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom, radom motora i želimo da to prestane”, poručio je mještanin Nikola Prkačin.

Za domaće goste u Neumu, kruzer danas atrakcija.

“Dolaze ljudi potrošit će nešto i svima će biti dobro, treba i više da dolaze moje mišljenje. Lijepo je i vidjeti , ovo je atrakcija, da ih je više u sezoni pa da svi zarade”, naveo nam je Zeničanin Suad Isaković.

Lokalna vlast sve vrijeme je bez uvida o tome ko je dao saglasnost za prolazak broda, pozivaju se na raniju odluku Predsjedništva BiH o nadležnosti za davanje saglasnosti za uplovljavanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.