Pahor i Milanović se oglasili sastanku u Sloveniji, tamo je i Predsjedništvo BiH: “Bilo je povišenih tonova, ali i pomirenja”

Događaji Posljednje Vijesti

Nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brijuni na kojem učestvuje i Predsjedništvo BiH medijima su se obratili predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, poručivši da nije bilo jednostavno, ali da je, kroz Deklaraciju, postignut dogovor.

Primarna tema sastanka je bio ulazak država Zapadnog Balkana u EU, a slovenski lider Borut Pahor ističe da je ovo bio jedan od najzahtjevnijih i najtežih sastanaka.

“Bilo je mnogo razlika, povišenih tonova pa pomirenja da bismo na koncu potpisali dokument kojim sam vrlo zadovoljan”, rekao je Pahor.

On je istakao tri tačke kada je riječ o EU integracijama:

Prvi zaključak je poziv Evropskoj uniji da područje Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu.

Zatim potreba da Brisel region Zapadnog Balkana gleda geopolitički, jer EU trenutno ima prazninu u tom pogledu s obzirom na to da ove države nisu članice.

Treći zaključak se odnosi na to da države Zapadnog Balkana moraju pospješiti proces reformi koji bi ih približio EU, a da države članice EU moraju ubrzati proces proširenja.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je također istakao da je na sastanku bilo “prijepora” jer je “agenda kosovske predsjednice Vjose Osmani bila nešto ambicioznija”.

“Slovenija i Hrvatska su tu da pomognu državama koje su u integracijskom procesu, to je jedini motiv, a ne mentorstvo ili bilo kakve karijerne biografske komponente za bilo koga od nas. Želimo da pomognemo državama jer mi u tome vidimo i svoj interes”, rekao je Milanović.

Naglašava da u procesu pregovora nisu sve države “u istoj tački zrenja”, a izrazio je žaljenje što je Sjeverna Makedonija stavljena u “nemoguću poziciju”.

Leave your vote