Pogledajte kako izgleda rijeka Bosna na putu Maglaj – Doboj

Vodostaj rijeke Bosne u općinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete – kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

“Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće. Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana ‘protutnjala’ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete”, kaže Aličić.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada. Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

“Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u ‘špicu’. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete”, napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Ekipa N1 je ovoga jutra snimila rijeku Bosnu na putu Maglaj – Doboj. Rijeka je u koritu i sve je pod kontrolom.

Tek predstoji formiranje komisija koje će obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.