Pogledajte kako je kruzer prošao ispod Pelješkog mosta prema Neumu

U Neum je rano ujutro 23. juna uplovio kruzer.

Grupa građana jedinog bh. grada na moru protestuje zbog uplovljavanja broda koji je, prema informacijama lokalne vlasti, došao iz pravca Dubrovnika, sa juga susjedne Hrvatske.

Kruzer je dug 283, a visok 44 metra.

Plutajući hotel sa skoro 1.000 putnika nešto prije 7 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenog Pelješkoga mosta, te je uplovio u bosanskohercegovačke vode gdje planira ostati tokom dana.

Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnom turističkom putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku.

Dio putnika tokom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice – prenosi Radio Sarajevo.

Kako je izgledao prolazak prvog kruzera ispod Pelješkog mosta pogledajte na linku ispod:

Mještani Neuma mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.

“Ono što nas zanima u konačnici jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni.

Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati”, kazao je Jurković za Klix.

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

“Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu”, istakao je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

“Mi smo iz medija saznali prije dan, dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome nismo imali nikakvih saznanja prije. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije.

Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane”, kazao je novinarima jedan od građana na protestu – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.