Pogledajte trailer za novi bh. film, u glavnoj ulozi je Senad Bašić!

Objavljen je trailer za novi film scenariste i reditelja Jasmina Durakovića – Praznik praznine (Glory of Emptiness), a u glavnoj ulozi je Senad Bašić.

Praznik praznine je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet.

U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kuratlić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzhovića.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier).

Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta “crnom talasu” ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hitchcocka.

Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glodjo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.

U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe (posthumno), novinarke Kristine Ljevak, likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića, te Jusufa Hadžifejzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa.

Film je sniman u Sarajevu i na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama Charlama, cafe galeriji „Zvono“, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žižko, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica.

Muziku i zvuk filma radio je Toni Lović, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović.

Producentice filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković.

Film je prošle godine na filmskom festivalu u Puli već svoju prvu nagradu dobio za projekte u fazi postprodukcije.

Premijera i kino distribucija očekuje se ovoga ljeta i jeseni.

Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska).

Pogledajte trailer.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.