Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić poručila: Posljedice sankcija rukovodstvu RS-a su puno dublje i teže

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke komentarisala je sankcije koje su članu predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Miloradu Dodiku i predsjednici tog entiteta Željki Cvijanović.

Topić naglašava kako osim direktnih sankcija postoje i indirektne te da su one vezane za pitanje ugleda i moralnog stanovišta. Kaže kako niko nije postavio kao pitanje to što imate rukovodstvo koje se nalazi u društvu Lukašenka (predsjednik Bjelorusije) i poltičara tog kalibra.

“Mislim da je to jedan veliki udar, rekla bih na integritet, na moral na cjelokupno vrijednosni sistem jednog društva. Tako da je sad ono pitanje da li postoji ta neka kritična masa koja bi postavila ta prava pitanja i koja bi se zapitala kuda plovi taj brod pod takvim rukovodstvom u Republici Srpskoj,” zapitala se Topić.

Sankcije će ostaviti posljedice i na investitore. Topić pojašnjava da kada se društvo nalazi pod teretom napetosti, prijetnjama secesijom uz nove sankcije će se samo nastaviti bježanje stranih investicija. Investitori ne žele investirati gdje vlada pravna i politička nestabilnost.

“Bez obzira na nonšalantan, ignorantski odnos, u smislu da te sankcije neće ništa značiti u smislu da ne možete putovati u zemlju koja je izrekla sankcije, mislim da će posljedice biti puno, puno dublje i teže,” smatra ova politička analitičarka.

Same sankcije, prema Topić nisu iznenađenje, možda je iznenađenje trenutak. Nakon što Evropska unija nije mogla da se usaglasi za uvođenje sankcija, Topić očekuje da će uslijediti sankcije pojedinačne sankcije iz evropskih zemalja koje će slijediti čin Velike Britanije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.