Mural posvećen Divjaku nije “popravljan” jer nije bio ni završen

Portal Bhdijaspora.net je 28.5. 2022. godine objavio tekst pod naslovom: “Popravljen mural posvećen generalu ARBiH Jovanu Divjaku nakon kritika zbog upitne sličnosti”

Ipak, mural posvećen Divjaku nije “popravljan” jer nije bio ni završen – navodi se analizi Raskrinkavanja.

Mural je, prema autorima/kama, završen tek 5. juna 2022. godine. Pomenuti članak u kojima se izgled murala kritikuje objavljen je prije njegovog završetka.

Na Facebook stranici nevladine organizacije Obojena klapa, koja se navodi kao autor murala, objavljeno je, takođe 5.6.2022, obavještenje o završetku murala, u kom se navodi:

“Članovi i članice Udruženja Obojena klapa danas su okončali izradu murala na fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu, a koji je posvećen filantropu, humanisti i učitelju Jovanu Divjaku, osnivaču Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.

Brojne reakcije javnosti povodom ovog murala pokazale su izuzetan interes građanki i građana za uličnu umjetnost. Ipak, mnoštvo negativnih reakcija i komentara uzrokovani su neprofesionalnim i neetičkim izvještavanjem pojedinih portala.

Žao nam je što su dezinformacije zasjenile važnost ovog projekta, te se nadamo da će javnost s više razumijevanja i još većom posvećenosti pratiti sva buduća dešavanja u oblasti kulture i umjetnosti”, navodi se.

Dakle, mural je, prema autorima/kama, završen tek 5. juna 2022. godine. Pomenuti članak u u kojem se izgled murala kritikuje objavljen je prije njegovog završetka.

Jasno je, stoga, da završeni mural ne predstavlja nikakvu “popravljenu” verziju. Takođe se ne može govoriti o “prvobitnoj” verziji koja je navodno “predstavljena” krajem maja, jer je u pitanju bio nezavršen mural.

Obavještenje o završetku oslikavanja murala objavljeno je 5.6.2022. te nisu tačne ni tvrdnje da je mural originalno “predstavljen prošle subote”, to jeste 28. maja 2022. godine. Tada je u medijima objavljena fotografija nezavršenog murala, što se može vidjeti kada se uporede fotografije objavljene tada i one koje su zvanično objavili/e autori/ke murala nakon završetka oslikavanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.