Pročitajte šta je general Divjak rekao zločincu Mladiću kada je najavio ulazak u Sarajevo

I kad god krenem pored Sarajeva, ubijem nekog usput, rekao je jednom prilikom simpatizerki iz Kanade osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Ova monstruozna poruka pročitana je svojevremeno i u sudnici Haškog tribunala.

Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo, legendarni bosanskohercegovački uredni, novinar i publicista, podsjetio je da je Sarajevo bilo bolesna opsesija zločinca Ratka Mladica.

On se prisjetio da je to u jednom razgovoru spomenuo i pokojni general Jovan Divjak.

“Ovi pregovori su trajali negdje od februara do augusta 1993. A kada je Mladić potpisivao sporazum za Srebrenicu, početkom maja 1993. godine, rekao je da će on u skoroj budućnosti ući u Sarajevo… Sećam se da sam mu kazao – ne možeš ući u Sarajevo, jer ne znaš da hodaš, ti si, ipak, naučio na planinu”, kazao je general Divjak.

Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je jučer izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prenijela je Fena.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.