Predrag Kojović brutalno: Neka Kalabuhov razmisli o odlasku kući dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova za Rusiju

Državni parlamentarac NS-a Predrag Kojović je komentarisao obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) posvećene geopolitičkim okolnostima.

Kalabuhov je, između ostalog, poručio da će Rusija imati pravo problematizirati to ako Bosna i Hercegovina bude članica političkih i vojnih saveza za koje Rusija smatra da prema njoj imaju neprijateljsku politiku.
Kako su saopćili iz NS-a, osvrnuo se i na lapsus ruskog ambasadora za koji je istakao da otkriva stvarne namjere Rusije.

“Kalabuhov je na kraju svog obraćanja poželio je zastupnicima u NSRS uspješan rat, a onda se brzo ispravio i rekao ‘rad’. Taj lapsus više nego išta drugo otkriva stvarne namjere Rusije prema Bosni i Hercegovini, a to je da od RS-a napravi vlastiti geopolitički poligon u srcu Evrope za rat protiv Zapada. O tome svjedoče i ponovljene prijetnje Bosni i Hercegovini ako nastavi svoj put ka EU i NATO integracijama”, ocijenio je Kojović.

Podsjetio je da je interes Bosne i Hercegovine vladavina prava, njegovanje vrijednosti liberalne demokratije, ekonomska i vojna sigurnost.

“Niko ko to ima ili želi da ima nije na strani Rusije”, dodaje.

Imao je i poruku za ambasadora Kalabuhova, a to je da razmisli o napuštanju Bosne i Hercegovine.

“Nismo i ne želimo biti na strani Rusije, ne želimo ni ruski utjecaj ovdje. Gospodin Kalabuhov trebao je izvući neku pouku iz činjenice da njegov šef Sergej Lavrov nije danas mogao doputovati u Beograd. Rusija je sve izolovanija i mogućnost za kontakt s njom sve je manja. To je dobro za Bosnu i Hercegovinu, kao i za cijelu regiju.

Nismo sigurni da li je dobro za gospodina Kalabuhova. Neka razmisli o odlasku kući dok još može, dok nije nastupilo vrijeme otkazanih letova kako iz Rusije ovamo, tako i odavde za Rusiju”, zaključio je Kojović, saopćili su iz NS-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić je ranije poručio Kalabuhovu da uzalud prijeti.

Na današnjoj sjednici NSRS-a obratio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručivši, između ostalog, da Rusija u Ukrajini provodi “specijalnu intervenciju” te da je važno da ne postoji neprijateljski stav Hrvatske za “našu politiku”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.