Predsjednica Kosova Vjosa Osmani žestoko napala Vučića: “Koristi Milorada Dodika da uništi jedinstvo Bosne i Hercegovine”

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poziva NATO da ubrza proces članstva za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, jer bi se ukrajinska kriza mogla prenijeti na Balkan i ostale dijelove Evrope.

Kako je navela, članstvo Kosova i BiH u Alijansi ključno je i za sigurnost cijele Evrope.

Ona je, također, istakla da Kosovo jasno stoji uz narod Ukrajine dok je Srbija još jednom jasno pokazala da je na strani Rusije. Žestoko je kritikovala i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši da koristi Milorada Dodika da uništi jedinstvo Bosne i Hercegovine.

Osmani boravi u službenoj posjeti Turskoj, gdje će se danas sastati i sa turskim predsjednikom Erdoganom u Ankari. Tema sastanka će između ostalog biti i NATO te situacija na Balkanu.

Podsjećamo, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u Prištini, poslije sastanka sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO.

„Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Preduzeli smo korake. Kao što što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO“, rekao je Erdogan.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Turska druga zemlja, poslije SAD-a, koja je priznala nezavisnost Kosova i da je mnogo doprinijela tom procesu i da i dalje lobira da obezbjedi što veće priznanje Kosova.

„Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju da donose nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bismo obezbjedili nova priznanja Kosova i želimo da imamo nova priznanja“, rekao je Erdogan, koji inače ima vrlo dobre odnose sa Srbijom i njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ostaje da se vidi kako će Beograd reagovati na Erdoganov “udar” na, kako kažu, teritorijalni integritet Srbije.

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresovano da nastavi dobre odnose sa Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u sticanju novih priznanja.

“Kosovo treba da uđe u NATO, gdje Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo da uradi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo”, rekla je ona.

Osmani je rekla da su za dobre odnose dvije zemalje značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsjednica Kosova je rekla da samo međusobno priznanje garantuje mir i stabilnost u regionu, ali da Srbija opstruiše proces dijaloga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.