Predviđanje za Evropu: AccuWeather objavio vremensku prognozu za proljeće

U velikoj prognozi AccuWeathera za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Evrope nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

Večeras astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Evropi.

Prema Meteo France, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava.

To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, istakao je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera – prenosi Klix.

Veći dio jugoistočne Evrope, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavat će se sa nadprosječnim temperaturama.

Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom marta su bile na nivou onih tipičnih za kasni April, a ovaj trend zagrijavanja nastavit će se i tokom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama.

U periodu kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i olujno nevrijeme.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.