“Prepucavanje” Zlatana Begića iz DF-a i Radovana Kovačevića iz SNSD-a: “Neće se Bosna i Hercegovina zvati ni Radovan i Radovan, a Radovan ne zna da je njegovo vrijeme isteklo”

Zastupnici Kluba Demokratke fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, te delegat u Domu naroda Dženan Đonlagić danas su održali press konferenciju povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića. No, u njihov termin – 13 sati, “upao” je delegat u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević koji je govorio o istoj temi. Uslijedilo je i “prepucavanje”.

Kovačević je govorio o stavu SNSD-a koji smatra da je presuda Evropskog suda za ljudska prava “u suprotnosti s Ustavom BiH” i da neće dobiti podršku iz RS. Govorio je nacionalnom izjašnjavanju Slavena Kovačevića.

“Ako je rješenje da se Bosna i Hercegovina, umjesto Bosna i Hercegovina zove Komšić i Komšić ili kako već, to je opet nešto za što nećete naći partnera u RS za takve koncepte”, rekao je Kovačević – prenosi N1.

Uslijedio je i odgovor Zlatana Begića.

“Dozvolite mi da se izvinim na neprimjerenom upadu u najavljeni sistem press konferencije DF u ime ljudi kojima je to sasvim svejedno da se bahato ponašaju po ugledu na svog stranačkog šefa. (…)

Neće se Bosna i Hercegovina zvati ni Radovan i Radovan, a Radovan ne zna da je njegovo vrijeme isteklo”, rekao je Begić.

“Bez građana nema demokratije, niti Evrope i evropskog puta BiH, ni bez provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Imamo nestabilnosti, disktriminacije, prijetnje miru, anarhiju u pokušaju, održavanje na vlasti profašitičkih i nacionalističkih elita”, kaže Begić.

Dodao je da su koncepti legitimnog predstvaljanja opasno prešli preko ruba civilizacijskih normi i da imaju rasističke principe.

“Koncepti koji su polazili od ovakvih pitanja su se tragično završavali s pitanjima ko ima pravo da živi, a ko ne”, rekao je.

“U svijetu postiji veliki broj demokratski zemalja koji nisu unitarne, ali ne postoji demokratska zemlja koji nema jednaka prava za građane u svojoj zemlji.

Kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava krši Dejtonski sporazum.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i OHR da se vrate u granice vladavine prava s obzirom na presude najviše sudske instance u Evropi.

Ova presuda uz druge presude, je moćan alat za izgradnju normalnosti u BiH.

To zavisi od nas samih, medija, akademske zajednice i društva u cijelini.

Ta normalnost je demokratija kao i u drugim zemljama”, rekao je Begić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.