Profesor Lavić o pregovorima u Neumu izravno: “Velika priča” oko Izbornog zakona treba poslužiti za stvaranje “trećeg entiteta”

Direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer u Neumu nastavili su jutros od 8 sati pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, a glavni sagovornici su im Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Denis Zvizdić (NiP).

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić objasnio je suštinu ovih razgovora u Neumu.

“Sva “velika” priča oko izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, od strane herceg-mašinerije, za treba poslužiti stvaranje “trećeg entiteta” koji bi bio predvorje otvorene destrukcije države. To je osnova saradnje i “čudne” ljubavi Dodika i Čovića!”, naveo je Lavić na Twitteru.

“Constituent peoples!”

Prema njegovim riječima, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mora slijediti presude Evropskog suda o ljudskim pravima.

“Anex IV Općeg okvirnog sporazuma o miru podrazumijeva nadređenost Evropske konvencije o ljudskim pravima, te se mora uskladiti s njom. Građanstvo je nesvodivo na constituent peoples!”, dodao je Lavić.

Otvoreno / Prof. Lavić: Ne mogu se podržati pregovori koji planiraju aparthejd
Osvrnuvši se ranije na uplitanja Republike Hrvatske u ovaj procese, profesor Lavić je dodao:

“Nedopustivo je da g. Grlić Radman iz Hrvatske docira kako se u Bosni mora napraviti reforma Izbornog zakona i kako je tzv. “legitimno predstavljanje” osnov te reforme. To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. I nedopustivo!”.

Diskriminirani građani, a ne narodi

Zanimljivu opasku na cijeli proces dao je jutros portal Istraga.ba na svome Twitter profilu:

“Evropski sud za ljudska prava je u PET slučajeva presudio da je izborni sistem BiH diskriminatoran. NIJEDNOM presudom nije konstatirano ugrožavanje prava Hrvata u BiH. Šlaku (albanska manjina) Sejdić-Finci (Rom i Jevrej) Zornić (građanka BiH), Pilav (Bošnjak) Pudarić (Srbin)”, zaključio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.